Situacija alarmantna

|   Info
Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić izjavio je danas da u zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji, u sredinama gde žive Srbi i nealbansko stanovništvo, nedostaju lekovi, da je situacija alarmantna i da preti humanitarna katastrofa, kao i da je najteže južno od Ibra.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

"Već se oseća nedostatak lekova, sanitetskog materijala, kiseonika, medicinskih gasova, određenih antibiotika, citostatika, insulina za dijabetičare. Možemo da kažemo da je situacija alarmantna i da preti humanitarna katastrofa", rekao je Mrkić novinarima.

On je dodao da su pacijenti i zdravstveni radnici "u ovom momentu saterani u geta" zbog uvođenja takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije.

"Užasavajuće je da takozvani civilizovan zapadni svet, kome težimo, sve to posmatra s ciničnom ravnodušnošću. Ne možemo da shvatimo da je Evropa sebi dozvolila da u trećem milenijumu postoje građani, pacijenti i zdravstveni radnici koji su bukvalno zatvoreni u geto", rekao je Mrkić.

Mrkić je istakao da može da se očekuje "humanitarna katastrofa, pogotovo južno od Ibra" ukoliko se ovakva situacija nastavi.

"Kako da snabdevamo Gračanicu, Pasjane, Goraždevac, Štrpce", upitao je Mrkić navodeći da je u tim sredinama bila veoma teška situacija i pre uvođenja takse od 100 odsto.

On je rekao da "međunarodna zajednica mora da prestane da ćuti".

"Upućujemo apel, pre svega, velikim silama koje ne mogu da pobegnu od svoje odgovornosti, jer su ovo i izazvale, da izvrše pritisak na takozvane vlasti u Prištini da prestane ova getoizacija zdravstvenih ustanova i naših pacijenata na Kosovu i Metohiji", rekao je Mrkić na konferenciji za novinare.

Mrkić je rekao da su, prema njihovim informacijama, zalihe na izmaku i dodao da zdravstveni radnici u Srbiji moraju da se organizuju i sa humanitarnim organizacijama prikupe pomoć i dostave u najugroženije sredine na Kosovu i Metohiji.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.