Nacrt sporazuma dostavljen EU

|   Info
Vlada Kosova dostavila je ambasadama Kvinte u Prištini nacrt sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom u kome se kao preduslov napretka u dijalogu navode međusobno priznanje i poštovanje postojećih granica.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet, Koha ditore

Nacrt sporazuma sa 18 poglavlja biće ove nedelje dostavljen i poslanicima Skupštine Kosova.

Kako se navodi, u nacrtu su data rešenja za ostvarivanja svih dosadašnjih sporazuma koji su postignuti u okviru dijaloga u Briselu, a koji još nisu realizovani.

Ostvarivanje sporazuma bi garantovale SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija i Evropska unija, putem posebnog tela koje bi nagledalo njegovu realizaciju.

Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj prethodno se pismom, kako piše Koha, zahvalio zvaničnicima EU na predlogu za rešenje pitanja taksi koje je Priština uvela za robu iz Srbije, napominjući da se položaj Kosova u vezi sa taksama neće promeniti.

"Ono što nam je potrebno sada je nova inicijativa za podizanje dijaloga na nivo gde će pitanja poput poreza biti uključena u širi Sveobuhvatni predlog sporazuma između Republike Kosova i Republike Srbije, koji je predstavljen specijalnom predstavniku EU Nataliji Apostolovoj u četvrtak", naveo je Haradinaj.

Visoka predstavnica EU spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, komesar za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han ponudili su u zajedničkom pismu da se odrednica "UNMIK" u CEFTA sporazumu zameni odrednicom "Kosovo*" (Kosovo sa zvezdicom), a zauzvrat da prištinske vlasti, u znak dobre volje, privremeno suspenduju primenu odluke o taksama na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, podseća Koha.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.