Bez zaključaka

|   Info
Sastanak u sklopu Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između delegacije kosovske vlade i EU je završen, ali zaključci još nisu poznati budući da je zajednička konferencija Johanesa Hana, Federike Mogerini i Ramuša Haradinaja otkazana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

 

Izvor: FoNet, Radio Slobodna Evropa, KoSSev

Neposredno pre sastanka koji je bio zakazan za 13 časova, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj najavio je na Tviteru da će na sastanku biti reči o „progresu i izazovima na evropskom putu“.

„U Briselu danas, na putu na treći sastanak Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova gde ćemo oceniti progres i izazove na evropskom putu“.

Sastanku su, prema najavama prisustvovali kosovski premijer Haradinaj, ministarka EU integracija, Durata Hodža, zamenik premijera Enver Hodžaj i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacli.

Delegaciju EU na sastanku su predstavljali visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, Federika Mogerini i komesar za proširenje, Johanes Han.

EU tražila suspendovanje odluka o taksama pre današnjeg sastanka

Juče je Radio slobodna Evropa navelo da su došli u posed pisma koje je još 12. decembra upućeno Ramušu Haradinaju.

Potpisnici pisma, šefice EU diplomatije Federika Mogerini, komesar nadležan za pitanja proširenja Johanes Han, kao i komesarka nadležne za trgovinska pitanja Sesilija Malmstrom, ponudili su Kosovu da se odrednica „UNMIK“ u CEFTA sporazumu zameni samo sa odrednicom „Kosovo*“, dok bi se kao deo rešenja našlo i šire pitanje „modernizacije i revitalizacije“ sporazuma CEFTA.

Zauzvrat su tražili od Kosova da do današnjeg sastanak suspenduje odluku o taksama, navodi radio.

Sličan predlog dao je tokom zvanične posete Prištini početkom decembra upravo komesar Han.

Po završetku sastanka sa Ramušom Haradinajem, Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljijem, Johanes Han je tada rekao da carina predstavlja ozbiljan problem i da ona mora biti ukinuta.

Ponudio je da pomogne u nalaženju rešenja i to organizacijom posebnog foruma koji će se fokusirati samo na probleme vezane za trgovinu.

Prištinski Insajderi objavio je u ponedeljak pismo Haradinaja kojim je još 15. decembra uputio odgovor na predlog EU.

U pismu navodi da je zahvalan na posvećenosti EU, kao i „ozbiljnost u pristupu“, ali da je ovaj problem prevazišao fazu u kojoj može biti rešavan izolovano.

U pismu navodi i da je vreme „za novu inicijativu da se dijalog podigne na viši nivo gde će problemi poput ovoga biti uključeni u širi sporazum“.

Haradinaj pismom skreće pažnju na nacrt finalnog sporazuma koji je predočen ambasadorima zemlja Kvinte i šefici EU delegacije na Kosovu.

„Naš cilj je da iskombinujemo sve stvari koje su već dogovorene i na sto stavimo jedinstven instrument koji može napraviti osnovu za pravno-obavezujući sporazum između dve zemlje,“ navodi se u pismu hradinaja, prenosi koSSev.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.