EU ponovo traži ukidanje carina

|   Info
Evropska unija (EU) ponovo je danas, na sastanku Saveta za stabilizaciju i prdruživanje između EU i Kosova, izrazila žaljenje zbog odluke Prištine da uvede tarife na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i zatražila njihovo momentalno povlačenje, navodi se u saopštenju sa sastanka.

 

Izvor: FoNet

Na današnjem sastanku razmatrano je ispunjenje političkih i ekonomskih kriterijuma, finansijska saradnja i primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Unija je naglsila značaj efektivne i kontinuirane primene SSP, kao i ugovornih obaveza u oblasti trgovine i carina.

Unija je ukazala da carine na robu iz Srbije i BIH štete ekonomskim interesima Kosova i njegovih građana, smanjuju obim trgovine i umanjuje atraktivnost Kosova za strane investicije.

Sve prepreke u trgovini treba da budu rešene u adekvatnim forumima i mehanizmima, sa aktivnim učešćem zainteresovanih strana, u duhu regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa.

U saopštenju EU naglašava značaj kontinuiranog angažovanja Kosova u dijalogu sa Srbijom, kojem posreduje UN, ubrzavanje i intentziviranje rada u dobroj veri na postizanju pravno-obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

Svi sporazumi u dijalogu koji su već postignuti moraju biti u potpunsti primenjeni bez daljeg odlaganja, posebno sporazum o Zajednici srpskih opština.

Na sastanku su kao prioritet navedene oblasti koje se tiču vladavine prava, pravosudne reforme, poštovanja osnovnih prava, reforma javne administracije, ekonomski razvoj, obrazovanje i zapošljavanje.

Kada je reč o viznoj liberalizaciji, Evropska komisija je usvojila izveštaj iz jula 2018. godine o ispunjenosti preostaloh merila.

Odluka o predlogu Komisije se trenutno razmatra u Savetu EU i Evropskom parlamentu.

Sastanku Saveta o SSP između EU i Kosova predsedavala je visoka predstavnica EU Federika Mogerini i prisustvovao je evropski komesar Johanes Han, dok je delegaciju Kosova predvodio premijer Ramuš Haradinaj, zamenik premijera Enver Hodžaj, ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli i ministri Durat Hodža i Abelard Tahiri, dodaje se u saopštenju EU.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.