Sutra štrajk upozorenja

|   Info
Sindikat pravosuđa Srbije najavio je da će sutra organizovati jednočasovni štrajk upozorenja kako bi privukao pažnju i probudio zainteresovanost poslodavca da konačno reši "višegodišnju diskriminaciju i eksploataciju zaposlenih u pravosuđu".

 

Izvor: FoNet

U saopštenju Sindikat je naveo da zahteva promenu radnog statusa nameštenika i zaposlenih na određeno vreme, kao i izradu akta o proceni rizika radnog mesta.

Nameštenici su lica koja bi trebalo da obavljaju sporedne poslove, ali obavljaju državne - stručne poslove koje ne bi smeli po zakonu i za koje nisu plaćeni, ukazao je Sindikat i naveo da je najočigledniji primer nezakonitosti taj što zapisnike koji su javna isprava, vode i potpisuju nameštenici.

Prema Sindikatu, zaposleni na određeno vreme zbog privremeno uvećanog obima posla, takođe, rade mimo zakonskih uslova.

"Tačno je da Zakon o državnim službenicima zabranjuje preobraćaj radnog odnosa iz određenog na neodređeno vreme, ali tačno je i to da lice na određeno vreme, u skladu sa tim zakonom, može da radi najduže šest meseci. U pravosuđu je obim posla uvećan trajno pošto zaposleni na određeno vreme rade duže od 10 godina", navedeno je u saopštenju.

Sindikat je ukazao i da u sudovima i tužilaštvima ne postoje akti o proceni rizika radnog mesta iako su poslodavci obavezeni da te akte donesu u skladu sa Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu iz 2005. godine.

Štrajk će biti održan od 11 do 12 sati.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar