Sa Skatom o evrointegracijama

|   Info
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović u današnjem razgovoru sa ambasadorom SAD Kajlom Skatom, izjavila je da Srbija očekuje da, tokom rumunskog predsedavanja Savetu EU, otvori neka od poglavlja za koja je tehnički spremna, a ambasador Skat je istakao SAD pružaju snažnu podršku procesu evrointegracija Srbije.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Sagovornici su se složili da je Srbija postigla značajan napredak u procesu evrointegracija, kao i da treba da nastavi da ispunjava kriterijume za punopravno članstvo u EU, posebno u oblastima vladavine prava, efikasnosti pravosuđa, javnoj administraciji i borbi protv korupcije.

Beograd je, zbog želje da se pronađe održivo rešenje, opredeljen za dijalog sa Prištinom i on će, precizirala je Joksimović, biti nastavljen kada se ukine jednostrana odluka o uvođenju taksi na robu iz Srbije, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je ocenila da aktivnosti Prištine, ali i nekih drugih u regionu ne doprinose stabilnosti na kojoj Beograd insistira.

Skat je ukazao da je Srbija veoma važan partner SAD i značajan činilac bezbednosti i regionalne stabilnosti.

Naveo je da se Vašington zalaže za nastavak dijaloga i pomenuo zajedničko pismo kojim on i ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet ukazuju na potrebu ukidanja taksi.

Skat je ohrabrio Srbiju da nastavi sa kontinuranim doprinosom regionaloij stabilnosti.

Joksimović je zahvalila je na podršci i pomoći koju SAD, kao važan partner, pružaju Srbiji u procesu EI, posebno kroz konkretne projekte razvoja malih i srednjih preduzeća i lokalne samouprave.

Sagovornici su naglasili značaj sredstava koje su SAD do sada opredelile za pripremu Srbije za članstvo u EU, posebno ističući da je reč o bespovratnim sredstvima i tehničkoj podršci radi unapređenja standarda.

Joksimović i Skat ocenili su da se odnosi dve države dobri i da postoji iskrena obostrana namera da budu još razvijeniji.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar