Vučić: Zahvalnost Kipru na iskrenoj podršci Srbiji

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je u Nikoziji da je kiparski predsednik Nikos Anastasijadis prihvatio njegovu molbu da se angažuje na međunarodnom planu, te da će uputiti pismo svim evropskim liderima u kojem će ih upozoriti na moguće katastrofalne posledice svih poteza Prištine.
Foto: Fonet

 


Izvor: Tanjug

"Rekao mi je da će uputiti pismo svim liderima. Zahvalan sam, jer znam kako se čuje njegov glas glas u svim evropskim metropolama", rekao je Vučić na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsednikom Kipra.

Predsednik Vučić je zamolio predsednika Kipra da evropskim kolegama posebno ukaže na katastrofalne posledice najavljenog formiranja vojske Kosova.

Vučić je rekao da je imao priliku više puta da mnogo toga nauči od predsednika Kipra i da je i danas zatražio savete zbog teške situacije u kojoj se Srbija nalazi, u koju je došla ne svojom krivicom, već nama potpuno nejasnom odlukom prištinskih vlasti da uvede tarife od 100 na robu koja dolazi na KiM.

"Cela Evropa je to osudila i predsednik Kipra takođe, ali po tom pitanju nema nikakvih promena u ponašanju Prištine", ukazao je Vučić.

"Oni sada žele nove provokacije, najavljuju formiranje vojske Kosova, suprotno svim postignutim i potpisanim sporazumima. Zamolio sam predsedknika Kirpa da sve naše evropske partnere upozna sa katastrofalnim posledicma takvih odluka. Rekao je da će uputiti pismo svim evropskim liderima, a dobro znam kako se dobro čuje glas predsednika Kipra u svim evropskim metropolama. I lično sam se u to uverio u Helsinkiju, na samitu EPP", objasnio je Vučić.

Rekao je da kao predsednik Srbije želi posebno i naročito zahvalnost da izrazi predsedniku Kipra na ozbiljnom i odgovornom pristupu rešavanju svih problema koji u Evropi danas postoje, da zahvali na iskrenoj podršci koju pruža Srbiji na njenim evropskom putu, tako i očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Zahvalio bih se i građanima Kipra koji preko svog predsednika i vlade podržavaju srpski anrod i građane Srbije, jer su građani Srbije uvek i na svakom mestu bili uvek uz kiparski narod, rukovodstvo Kipra. Uvek ćete moći da računate na našu podršku u svim organizacijama širom sveta", ukazao je predsednik.

"Razmatrani različiti vidovi saradnje"

Vučić je istakao da je Srbija posebno zahvalna i ministru inostranih poslova, predsedniku Kipra na podršci koju je ta zemlja dala Srbiji u Interpolu.

"Kipar nije samo glasao za Srbiju, već su se borili kao što se borila naša delegacija protiv zahetva Prištine. Nikada nećemo to zabraoviti. Umemo da pamtimo", poručio je Vučić.

Takođe Srbija, prema njegovim rečima, je zahvalna Kipru ne samo na prijateljskim odnosima, već i što želi dalje da unapređuje odnose sa Srbijom.

"Iduće godine imaćemo treći susret sa Kiprom u Srbiji, ali bićemo i domaćini trilateranog susreta Grčke, Kipra i Srbije", preneo je predsednik.

Vučić je ukazao da je sa kiparskim kolegom razmatrao sve vidove saradnje u različitim oblastima, od razmene znanja i saznanja u oblasti prosvete, kulture, do korisćenja ili da vidimo kako da koristimo bar deo gasa koji bi mogao da dođe do Srbije iz Bugarske, iako smo mi najvećim delom oslonjeni na ruski gas.

Ponovio je da će Srbija pružati podršku u svim telima i međunarodnim organizacijama. Na kraju je rekao da je sa Kiprom po prvi put ustanovljena saradnju po pitanju organizovanja dijaspore.

"Kipar ima brojnu diajsporu, ali Srbija ima brojniju. Kiparska dijaspora je odlično organizovama i hvala kiparskim kolegama što su deo svojih saznanja preneli šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću. Poksusaćmeo u budućnosti da prikažemo vsise pažnje ljudima koji žive u dijaspori. Naša krivica, a ne njihova što nismo uspeli na dobar način da to uradimo do sada", rekao je Vučić.

Istakao je da je mnogo tema pokrneuto, i da mnogo možemo da uradimo i na razvoju ekonomskih odnosa dve zemlje.

"Zadovoljni smo ovakvim sastancima. U svetu saradnja nezavisnih, suverenih zemalja koje drže do sebe dobija sve više na značaju. Ponosan sam što je naša zemlja takva, a znam kolliko je ponosan i ovaj narod. Uvek ćete imati podršku srpskog naroda, kao i zahvalnost na podršci našoj zemlji", rekao je on.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar