Vučić za Blumberg: Neću protiv Merkel, rekao sam i Rusiji

|   Info
Srpski predsednik Aleksandar Vučić rešen je da uđe u istoriju kao čovek koji je pomirio etničke i teritorijalne razlike u regionu, piše agencija “Blumberg”.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: B92, Tanjug, Beta

Kako navodi agencija, upravo taj region je “sinonim za rat”.

U intervju objavljenom pod naslovom "Kad Merkel govori, stari ruski saveznik sluša", Vučić je rekao da neće da naljuti nemačku kancelarku Angelu Merkel koliko god to nekad bilo teško.

“Najveći ruski saveznik na Balkanu”, kako piše “Blumberg”, kaže da neće kontrirati kancelarki Angeli Merkel, ali ipak da može biti ponekad teško. 

“Moramo da pokažemo pravedonost i lojalnost”, rekao je Vučić u intervjuu. Kako je rekao, razgovor sa Merkelovom “nije bio lak”, ali dodaje da nikada neće reći ništa protiv nje. 

Kako navodi “Blumberg” težnja ka članstvu u EU, koja je ujednačena sa interesovanjem Rusije da zadrži uticaj, testira tradicionalne odnose na Balkanu. 

U opšinom tekstu koji je nastao na osnovu razgovora sa predsednikom Vučićem, agencija ocenjuje da se predsednik Srbije nalazi u središtu "natezanja konopca" između Istoka i Zapada i da je on ključan za budućnost regiona u okolnostima u kojima iz EU i Nemačke stižu upozorenja na opasne posledice ukoliko ne bude saradnje regionalnih lidera. 

Vučić, kako se dodaje, mora da se pomiri sa Kosovom, “pretežno albanskom državom koja je proglasila nezavisnost 2008, deceniju nakon što su NATO snage proterale srpsku vojsku sa te teritorije”. To je uslov, zajedno sa reformom pravosuđa i borbom protiv korupcije, da se Srbija pridruži Evropskoj uniji. 

Predsednik Srbije i njegov kosovski kolega Hašim Tači, izgledali su da su blizu dogovora ovog leta. Međutim, samo pominjanje da bi moglo doći do razmene teritorija, u region gde su se dogodile najkrvavije borbe od završetka Drugog svetskog rata, dovelo je do pomaka od međunarodne zajednice i vaskrsli su strahovi od novog konflikta u region. Vlada Merkelove to je nazvala i otvaranjem “Pandorine kutije”. 

Ipak, kako se navodi, SAD pod predsednikom Donaldom Trampom, pokazale su se prijemčivijem na mogući sporazum. Kako Vučić tvrdi, Vašington je promenio svoju poziciju prema Beogradu, navodi “Blumberg”. 

“Američka administracija je otvorenija da sasluša i našu stranu”, rekao je on. Prethodno su zvaničnici govorili Srbiji da mora da prizna nezavisnost Kosova. 

“Sada možemo da razgovaramo sa Amerikancima. To je novost. Otvorili su vrata i to je dobro”, rekao je Vučić. 

I mada su pregovori s Kosovom u zastoju, Vučić očekuje da će se ponovo sastati s Tačijem u Briselu ove godine, piše agencija ukazujući da prilikom boravka u Briselu u septembru njih dvojica nisu uspeli ni da sednu za isti sto. 

“Blumberg” podseća da je Srbija više puta ponovila da neće potpuno priznati Kosovo. Vučić i Tači takođe su suočeni s protivljenjem kod kuće, navodi Blumberg. Premijer Kosova više puta je upozorio da bi davanje dela teritorije moglo ponovo da izazove rat. 

Vučić, nekadašnji ministar informisanja za vreme režima Slobodana Miloševića, ima politički mandat pošto je postao predsednik posle tri godine na čelu vlade i ima podršku sadašnje premijerke ali priznavanje Kosova nosi rizike među glasačima, nekim članovima kabineta i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja ima jake veze s Rusijom, piše Blumberg. 

"Neki ljudi me ne vole zbog moje prošlosti, neki me mrze iz nekih iracionalnih razloga, neki me mrze iz racionalnih razloga", rekao je Vučić u razgovoru za Blumnerg. 

Ipak "rešenje problema između Srba i Albanaca nešto je što će u potpunosti promeniti ovaj region... Naš region će biti mašina rasta za celu EU i nije važno da li će biti deo EU ili na njenom ulazu", rekao je Vučić. 

On je odbio da izloži bilo kakve detalje o sadržaju nekog potencijalnog dogovora, mada je priznao da će to biti težak kompromis. 

"Učiniću sve da dođem bliže rešenju jer je to nešto što će spasiti Srbiju u budućnosti, spasiti mnoge živote", rekao je Vučić. 

On je rekao da iako građani postaju sve skeptičniji oko toga da će Srbija ikad postati članica EU, to je jedini put napred, i to znači da on sluša Angelu Merkel. 

"Ja sam čak to danas rekao Rusiji. Mi hoćemo da pripadamo toj vrsti društva", rekao je Vučić. 

Blumberg navodi i da Srbija u kulturnom i verskom smislu tradicionalno čini deo ruske sfere iako je EU daleko najveći investitor u zemlji od sedam miliona stanovnika. 

Rusija i Kina koje su stale na stranu Srbije u njenom odbijanju da prizna Kosovo sada javno obećavaju da će podržati svaki dogovor koji Srbija prihvati. 

Ipak, navodi Blumberg, Rusija zazire od podržavanja nekog sporazuma koji bi mogao da ubrza članstvo Srbije u EU i dalje smanji njen inače sve manji uticaj na Balkanu dok bi Kina mogla više to da podržava jer vidi investicije u regionu kao način za ulazak u Evropu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar