Vučić: Samit bio manje neprijatan za Srbiju, nego za Severnu Makedoniju i Albaniju

|   Info
Ovo što se dogodilo Severnoj Makedoniji i Albaniji stvarno nije fer i nadam se da ćemo moći da prevaziđemo te teškoće, naglasio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Foto: buducnostsrbijeav

 

Izvor: FoNet

Nisam frustriran, ja sažaljevam Evropsku uniju (EU) jer ne može da oslobodi dve zemlje, Severnu Makedoniju i Albaniju, talačke krize u kojoj ih drži Bugarska, rekao je danas premijer Albanije Edi Rama, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao da je samit Zapadni Balkan - EU bio "manje neprijatan za Srbiju, nego za druge dve zemlje".

Vučić je naveo da, na samitu Zapadni Balkan - EU, Severna  Makedonija i Albanija nisu dobile datum, Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju, BiH nije dobila status kandidata, a Srbija je kritikovana zbog rusko-ukrajinskog pitanja.

Verujem da je budućnost u našim rukama, ako uradimo mnogo toga, ako radimo marljivo, ako počnemo da se integrišemo, da obezbedimo slobodan protok robe, ljudi, kapitala, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Ramom i premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Foto: buducnostsrbijeav

To će značiti za naše zemlje i ljude, da ubrzamo sve procese, da radimo marljivije i posvećenije ako želimo da vidimo opipljivije rezulate u budućnosti, smatra on.

Vučić je rekao da je imao dug razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, skoro sat vremena.

Zaista verujem da Zapadni Balkan ima evropsku budućnost, ali je pitanje šta mi moramo da uradimo. Ovo što se dogodilo Severnoj Makeodniji i Albaniji stvarno nije fer i nadam se da ćemo moći da prevaziđemo te teškoće, naglasio je on.

Ne smemo da plačemo, kukamo, naglasio je Vučić, jer čak i ako svi čuju naše žalopojke to neće promeniti ništa.

Mi smo do sada pozivali sve druge zemlje u Otvoreni Balkan i šta god radili, radimo u interesu građana. Uvek je postojalo samo jedno pitanje - gde su drugi, rekao je Vučić.

Vučić je, na pitanje zašto je na ovoj konferenciji kad njegova zemlja pregovora o pristupanju EU, rekao da je današnji sastanak bio manje neprijatno iskustvo za Srbiju, ali je želeo da pokaže posvećenost  i podršku Severnoj Makedoniji i Albaniji, koje su bile velika pomoć Srbiji u diskusiji.
 
Nije formalna obaveza Srbije da pruža podršku u nekim pitanjima, ali videćete ko će prvi tokom zime pružati pomoć vašim zemljama, rekao je Vučić i dodao da je rusko-ukrajinski rat doneo poteškoće Srbiji, ali da je sada važnije preživeti zimu, a posle praviti analize.

Rama je rekao da nije istina da mu je više stalo do EU, nego što je Vučiću, dodavši da gledamo nesposobnu EU.

Ovo jeste istorijski dan u smislu nesposobnosti Unije, rekao je Rama i naveo da su svi iz EU rekli da se osećaju loše što ne mogu da ispune obećanje.

Mislim da su bili pametni što nisu imali konferenciju za novinare, odgovorio je Rama na konstataciju da su lideri EU otkazali obraćanje medijima.

Nešto je pokvareno u mehanizmu EU, rekao je Rama i istakao da je Otvoreni Balkan jedina funkcionalna regionalna inicijativa, koja donosi korist.

Mi ne želimo još jedno krvoproliće, rat, želimo da se držimo podalje od senki iz prošlosti, senki iz sadašnjosti koje se mogu nadviti nad regionom, rekao je Rama, uz ocenu da ne bi trebalo da bude problem vlade Kosova da li će doći srpska vlada.

Osećam se privilegovano što mogu da radim u interesu svoje zemlje kroz ovaj mehanizam i osnažim saradnju, koja će doneti konačni mir koji tražimo, rekao je Rama.

Mir će doći kroz ovu inicijativu, zapamtite šta sam rekao, rekao je Rama.

Rama je naveo da ne smatra, niti je na bilo koji način implicirao da stoje neki drugi "iza ludila Bugarske".

Ne želim da izrazim nepoštovanje građanima Bugarske, razmem zabrinutost koji imaju, ali mi se ne sviđa način na koji pokušavaju da to reše kidnapovanjem dve članice NATO. Severna Makednija ne postaje zemlja članica EU danas ili sutra, već ima toliko vremena da to rešimo pred nama, rekao je Rama.

Rama je rekao da su tri zemlje razmišljale da ne dođu, ali su došli da podrže EU - koja je "u rasulu".

Rat nas je doveo, govorim u svoje ime, dao nam je više energije i veći nivo ubeđenja da ono što smo radili je ispravna stvar, rekao je Rama.