Uskoro nastavak dijaloga

|   Info
Predsednik samoproglašene republike Kosovo Hašim Tači izjavio je danas da je uveren će u narednim danima i nedeljama vladin tim nastaviti nastojanja za postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva uzajamno priznanje i demarkaciju granice.
foto: Fonet

 

Izvor: FoNet

"Uveren sam da će u narednim danima i nedeljama vladin tim biti proširen predstavnicima opozicije, koji će se suočiti sa odgovornošću u nastojanjima za postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva uzajamno priznanje i demarkaciju granice”, rekao je Tači na konferenciji za novinare po povratku iz Njujorka.

On je ponovio da će nastaviti da zastupa legitiman zahtev predstavnika Preševa, Medveđe i Bujanovca za pripajanje Kosovu.

Odgovarajući na pitanje da li je tokom susreta sa američkim predsednikom Donaldom Trampom na marginama Generalne skupštine UN dobio podršku za postizanje sporazuma koji bi obuhvatio i korekciju granice sa Srbijom, Tači je kratko odgovorio:

"Posle kratkog sastanka sa Trampom, zaključio sam da američki predsednik priznaje Kosovo, razume i podržava napredak koji je Kosovo postiglo."

Diplomate sa kojima je tazgovarao, kaže, bile su konkretnije.

"SAD pružaju punu podršku dijalogu Kosova i Srbije koji predvodi šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, kao i sporazumu koji podrazumeva recipročno priznanje, potpunu demarkaciju granice, kao i ubrzanje evropskog puta Kosova i članstva u NATO. Dijalog nastavljamo kao dve nezavisne i suverene zemlje", rekao je Tači.

Tači je govorio i o transformaciji KBS u Vojsku Kosova, napominjući da je taj proces ušao u završnu fazu i da je potrebno usvajanje tri nacrta zakona.

"Te snage će ostati ponos našeg naroda, obezbediće mir i stabilnost u regionu. Dakle, predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji treba da redovnim postupkom obezbedi transformaciju KBS u vojsku. To je proces koji će ujediniti sve nas", rekao je on.

Liberalizacija viza je "u našim rukama", rekao je Tači ističući da su svi standardi ispunjeni.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.