U novembru o promeni Ustava

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će krajem oktobra ili početkom novembra Skupštini Srbije biti upućen predlog ustavnih promena vezan uz pregovaračka poglavlja 23 i 24 sa EU.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jasno naglasio da za Srbiju ne dolazi u obzir prihvatanje nezavisnosti Kosova.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare u četvrtak uveče, sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom rekao da Srbija ima još mnogo toga da uradi u oblasti vladavine prava i pripremama za otvaranje poglavlja 23 i 24, ocenjujući da će otvaranje tih poglavlja doprineti i boljem ambijentu za privlačenje stranih investitora.

Govoreći o pregovorima sa Prištinom, Vučić je rekao da je Srbija posvećena miru i stabilnosti, ali da je "za tango potrebno dvoje" i naglasio da će 10. oktobra biti 2000. dan kako vlasti u Prištini nisu ispunile obavezu iz Briselskog sporazuma o osnivanju Zajednice srpskih opština.

On je naglasio da za Srbiju ne dolazi u obzir prihvatanje nezavosnosti Kosova i da na to neće pristati ni da ga "sa tri motke tuku po glavi".

Foto: FoNet

Upoznao sam Mekalistera sa svim onim što se dešavalo na Kosovu i Metohiji i nisam imao mnogo dobrih vesti. Kad sam i mislio da imam dobre vesti, to je za sve druge bila loša vest, ukazao je Vučić.

Dobro je da imamo neku vrstu stabilnosti, a dokle će to da traje nit' ja znam, nit' ko drugi zna. Mi činimo sve da mir sačuvamo i stabinost odbranimo, poručio je on.

Pojma nemam šta međunarodna zajednica hoće od Srbije, ne razumem šta očekuju, jer Srbija neće da prizna nezavisnost Kosova, rekao je Vučić i ponovio spremnost Srbije da nastavi razgovore i dijalog.

Mi želimo trajni mir sa Albancima i napredak Srbije napredak na evropskom putu, ali to ne zavisi samo od Srbije, predočio je Vučić.

On je istakao kako ne veruje da će Priština ispuniti svoju obavezu o formiranju ZSO, a poručio da je on sit ćutanja i ponižavanja Srbije.

Upitan o izjavi Ramuša Haradinaja da će vojska Kosova ići na sever, Vučić je naglasio: "Neće mu se šetati kosovska vojska po severu Kosova".

Video sam reakcije - normalno je da se predsednik Kosova kreće gde on hoće. Normalno je da to čini i predsednik Srbije po rezoluciji 1244, ali meni to nije bilo omogućeno, već su palili gume. To su radili oni koji su dali saglasnost na posetu koju sam prijavio u skladu sa Briselskim sporazumom, podsetio je Vučić.

Nikada ne molimo za otvaranje poglavlja, očekujemo da će rezolucija o Srbiji biti pozitivna, da će biti prepoznata posvećenost Srbije pregovorima, ekonosmkim i političkim reformama, rekao je Vučić.

On je naveo kako je Mekalisteru preneo da je Srbija zadovoljna ekonomskim reformama, ali da zaostaje za evropskim zemljama i da građani Srbije teško i relativno siromašno žive.

Razumeju, međutim, da Srbija krupnim koracima grabi napred, smanjena je nezaposlenost, promenjena je tarjektorija javnog duga i 1. januara 2019. godine biće ispod 55 odsto BDP, dok je Srbija među nekoliko zemalja u Evropi sa najvišim rastom privrede, napomenuo je Vučić.

Za sedam meseci ove godine Srbija je privukla 56 odsto ukupnih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu i očekujemo da se taj trend nastavi, rekao je Vučić.

Na pitanje o rezultatima referenduma u Makedoniji, Vučić je rekao da on smatra da je dogovor Makedonije i Grčke dobar.

Smatram da je svaki dogovor važan, mi se nismo mešali u unutrašnje stvari Makedonije i Grčke, ali nit' sam ćorav, nit' sam glup da ne vidim šta je poruka naroda koji je doneo jasnu i nedvosmislenu odluku, zaključio je Vučić.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar