Turska diže carine SAD - i duplo veće

|   Info
Turska je udvostručila tarife na pojedine američke proizvode, poput putničkih automobila, alkohola i cigareta, kao odgovor na napade na tursku ekonomiju.
Foto: Fonet


Izvor: Tanjug

Uredbu o povećanju tarifa potpisao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i one podrazumevaju da će se tarife duplirati tako da će za putnička vozila biti 120 odsto, za alkoholna pića 140 odsto i listove duvana na 60 odsto, a uvećanje se odnosi i na druge proizvode, poput kozmetičkih proizvoda, pirinča i uglja, prenosi Rojters.

"Uvozne carine povećane su za pojedine proizvode, po principu reciprociteta, a kao odgovor na namerne npade američke administracije na našu ekonomiju", napisao je potpredsednik Turske Fuat Oktaj na svom Tviteru.

Kako se navodi, pogoršanje odnosa sa SAD uzrokovalo je rekordan pad turske lire, koja je izgubila više od 40 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar ove godine.

Taj potez usledio je usred tenzija izmedju dve članice NATO saveza, a zbog sveštenika Endru Barnsona koji je uhapšen u Ankari zbog navodnih veza sa terorističkim grupama, ali i drugih diplomatkih problema.

Prošlog petka, američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je odobrio više tarife na uvoz aluminijuma i čelika iz Turske.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.