Svet u 2019. iz ministarskog ugla

|   Info
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković poručila je da su vođenje spoljne politike u skladu sa nacionalnim prioritetima, negovanje vojne neutralnosti, uz snažan i održiv ekonomski rast, najvažniji zadaci u 2019. godini.

Izvor: RTS, Tanjug

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković poručila je da su vođenje spoljne politike u skladu sa nacionalnim prioritetima, negovanje vojne neutralnosti, uz snažan i održiv ekonomski rast, najvažniji zadaci u 2019. godini.

Otvarajući u parlamentu konferenciju "Ekonomist", Maja Gojković je istakla i da bez obzira na krupne, strukturne i suštinske teškoće pred članicama EU, Srbija ostaje posvećena procesima integracija.

Dodala je da EU mora da stane čvrsto iza principa koji su u osnovi evropske arhitekture, inicijativa, kao što je Berlinski proces i sporazuma kao što je Cefta.

Kao jedno od ključnih, i dalje se nameće pitanje južne pokrajine Republike Srbije, Kosova i Metohije, rekla je Gojkovićeva i primetila da je u proteklom periodu vidno ojačala podrška poziciji Srbije i bolje razumevanje za njene argumente.

To se, prema njenim rečima, pokazalo u nizu činova povučenog priznanja tzv. Kosova i neuspeha kandidatura Prištine u međunarodnim organizacijama (Unesko, Interpol).

"Umesto da odgovor na ovu realnost bude shvatanje prednosti dijaloga, Priština, braneći secesionizam i politiku svršenog čina, pribegava politici zaoštravanja i eskalacije. Reč je o aktima nasilja i provokacijama, od kojih su najnoviji apsurdna i diskriminatorska taksa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 100 posto, kao i najava formiranja tzv. 'vojske Kosova', obe u suprotnosti sa međunarodnim pravom i regionalnim sporazumima", istakla je Gojkovićeva.

Promene u oblasti rada i socijalnog staranja

Promene u svom resoru najavio je ministar rada Zoran Đorđević. Država će nastojati da buduća zakonska rešenja u oblasti rada obuhvate sve oblike radnog angažovanja koje donosi digitalna transformacija, izjavio je Đorđević.

Najavio je razvijanje integralne socijalne zaštite i unapređenje usluga i stručnog rada, te prelazak na model usluga u zajednici, kao što su dnevni boravci, pomoć u kući i servis personalnih asistenata.

Đorđević je rekao da je 90 odsto dece bez roditeljskog staranja smešteno u hraniteljske porodice, a 10 odsto je u institucijama i to su uglavnom deca sa smetnjama u razvoju.

Poseban naglasak države, kako je rekao, biće na razvoju specijalizovanog hraniteljstva.

Đorđević je naveo da se očekuje da će u prvoj polovini iduće godine biti završen i nacrt zakona o pravima deteta i zaštitnika prava deteta, kao mehanizma za dalju promociju i unapređenje prava deteta.

U toku je, prema njegovim rečima, i izrada zakona o socijalnoj karti u cilju unapređenja socijalne zaštite i davanja za ugrožene, što je takođe jedna od prioriteta.

Budućnost u veštačkoj inteligenciji

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ukazao je da Srbija u budućnosti može da pruži najbolji ambijent za razvoj šampionskih kompanija u oblasti inovacija.

Istakao je da Srbija ima moćan obrazovni resurs, budući da su inženjeri motor svake industrije, te da je po tom pitanju vrlo optimističan.

"Neću pogrešiti ako kažem da je Srbija vodeća inženjerska sila na Balkanu", rekao je Popović i poručio da zato Srbija svoje razvojne programe usmerava ka industriji znanja, inovacijama i inovacionom preduzetništvu.

Naveo je da je budućnost Srbije u veštačkoj inteligenciji, robotici i digitalizovanoj proizvodnji, te da Srbija inovacije razume kao ekonomsku kategoriju.

Istakao je da je Vlada Srbije odlučna da sve svoje resurse usmeri ka pametnoj industrijializaciji, te da je u oblasti inovacija spremna za saradnju sa međunarodnim partnerima, sa SAD, Rusijom, Kinom, Izraelom i svim drugim zemljama koje su spremne da sa Srbijom dele inovativna znanja.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.