"Srbija opredeljena za održivi mir, ali i drugi moraju isto"

|   Info
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je na forumu "Evropska unija - glavni akter bezbednosti i odbrane" u Beču, gde je prisutne informisala o trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine i ukazala da je Beograd za nastavak razgovora, ali da svi protivpravni potezi Prištine podrivaju koncept regionalne saradnje.
Foto: FoNet

 

Izvor: Tanjug

Na panelu "Uloga Jugoistočne Evrope u stabilnosti EU" Joksimovićeva je rekla da ih je informisala o trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine.

"Nakon samita EPP u Helsinkiju, predsednik Aleksandar Vučić je otišao u Brisel i videli smo na šta je ukazao. Ja sam ponovila te stavove - da Beograd jeste za nastavak političkog dijaloga, ali da svi protivpravni potezi podrivaju ceo koncept regionalne saradnje", rekla je Joksimovićeva.

Ona je istakla da se protivpravni potezi Prištine odnose i na formiranje kosovske vojske, što je kršenje svih dokumenata koja se odnose na bezbednosne prilike na Kosovu i Metohiji, te da je prenela da to izaziva zabrinutost, pre svega kod Srba na KiM, ali i u celoj Srbiji.

Navela je i, kako kaže, potpuno nelegitimne i nelegalne takse na prozivode iz centralne Srbije.

"Sve to podriva ceo koncept regionalne saradnje, koji se pre svega odnosi na onaj deo gde bi svi trebalo da smo zainteresovani, a to je regionalna ekonosmka saradnja koju je inicirabao baš predsednik Vučić", rekla je Joksimovićeva za Tanjug.

Ona je naglasila da je iznela jasne pozicije Beograda i opredljenost ka održivom rešenju, te da je sa austrijske strane poručeno da se njihov stav ne menja, odnosno da bi rešenje do kojeg dođu obe strane trebalo da bude podržano.

"To je jedna razumna poruka. To nije tako lako ni izvodljivo, niti smo blizu toga, ali smo mi pokazali zrelost i odgovornost", podvukla je ministarka.

Kaže da je sagovornicima ukazala i na to koliko je Srbija ekonomski napedovala u poslednjiih pet-šest godina, jer, ističe, kada imate dobru ekonomiju - zainteresovani ste za mir i stabilnost da biste mogli dalje da napredujete.

"Srbija je posvećena miru i ovde je naglašena i pozicija predsednika Vučića koji je pokazao da je iskreni promoter mira u region. Ali, to zahteva odgovorno ponašanje i svih drugih aktera u regionu", apostrofirala je Joksimovićeva.

"Otvaranje još nekoliko poglavlja do kraja austrijskog predsedavanja" 

Kako je rekla, Srbija je na forumu u Beču dobila zasluženu pažnju, a svaka priča o regionalnoj stabilnost, tamo gde nema Srbije kao učesnika gubi na kvalietu, i uvek je važno biti prisutan, jer u suprotnom drugi pricaju nešto, na šta nema ko da odgovori.

"Srbija je od početka, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, pokazivala punu posvećenost stabilnosti regiona, a samim tim i stabilnosti Unije, i važno je da smo sa tim upoznali pristune u Beču", navela je ministarka.

Ponovila je da Srbija očekuje otvaranje još nekoliko poglavlja u pregovorima do kraja austrijskog predsedavanja EU, jer postoje dobri razlozi za to.

Jadranka Joksimović naglasila je da je Srbija pokazala da za nas pitanje evropskih integracija nije pitanje dnevne trgovine - da li ćemo čuti neke negativne poruke iz EU, pa ćemo odmah odustati ili ćemo čuti nerealna obećanja, za koja znamo da možda i neće biti ispunjena, pa ćemo preduzeti sve da ubrzamo proceš.

Srbija je, poručuje, ozbiljna zemlja, zrelih građana koji su pokazali da je reformski proces najvažniji, dok članstvo u Uniji vidimo kao najveći i najsnažniji impuls postizanju održive stabilnost.

Ukazala je da EU danas ima svoje probleme, ali da je ona građanima Unije donela skoro 70 godina kontinuiranog mira, što naš regiona, nažalost, nije imao.

Zato je najveća vrednost EU upravo mir koji je obezebdio prosperitet.

Istakla je da niko ne želi i nema prava da građane uvodi u avanturizam koji može da ima nesagledive posledice, ali da iako smo posvećeni miru, to ne znači da možemo sami da proizvedemo rezultat. 

"Održivi mir mora da bude rezultat doprinosa i posvećenosti svih, i u regionu i u EU. Da ne ostanemo na začelju kolone, već da budemo deo tog mira, koji će doneti više radnih mesta, ekonosmki napredak. To je jedna od najvažnijih poruka koju smo poslali", rekla je Joskimovićeva.

Ona je dodala da je Austrija pokazala da je dosledna u svojoj policiti prema Zapadnog Balkanu, koji je zapravo centralni deo Jugoistočne Evrope.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar