Srbi sa KiM protestovali ispred Kancelarije Euleksa

|   Info
Nekoliko hiljada Srba sa sever KiM protestovalo je ispred Kancelarije Euleksa u Kosovskoj Mitrovic.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: Tanjug

Oni su tražili od Prištine i međunarodne zajednice da se odmah ukinu anticivilizacijske i diskriminatorske takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je ba skupu pod nazivom Svesrpski sabor pročitao proglas srpskog naroda sa KiM u kojem se navodi da je uvođenje tih taksi opasan udarac miru i stabilnosti u regionu i najdirektnija pretnja opstanku srpskog naroda na KiM.

Rakić je istakao da je poslednji trenutak da EU pribegne svim političkim i diplomatskim instrumentima kako bi se Priština privela razumu.

"Mi od naše borbe za pravdu i opstanak ne možemo da odustanemo i pobeda nam je jedina opcija i zato će srpski narod nastaviti da se mirnim protestima do poslednjeg daha bori protiv antisrpskih mera Prištine budući da nam odlazak sa ognjišta nije opcija", naveo je Rakić čitajući proglas.

U proglasu je upozoreno da se srpski narod na KiM nalazi na ivici humanitarne katastrofe, jer ponestaje i hrane i lekova i da se sve to događa pred očima evropske javnosti koja je, kako se navodi, pala na ispitu propustivši da najoštrije reaguje kada je Priština najpre uvela takse od 10 odsto.

"Priština je odabrala put destabilizacije i neodgovornost poigravanja sa krhkim mirom na KiM, a primarni cilj je, uvereni smo, širenje panike među srpskim narodom i njegovo iseljavanje sa ovih prostora, a ne vršenje ekonomskih pritisaka na Beograd", navedeno je u proglasu.

Dodato je da EU i zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova imaju dodatnu obavezu da se najozbiljnije i najurgentnije pozabavi antiveropskim odmetničkim režimom u Prištini.

"Kao i do sada, računamo na punu podršku vlade u Beogradu našim mirnim ali nepokolebljivim protestima. Uvereni da Srbija nikada neće dopustiti novi egzodus srpskog naroda sa KiM", zaključeno je u proglasu.

Na skupu je govorio i predsednik Privremenog organa Zvečan Ivan Todosijević koji je poručio Prištini da prestane sa provokacijamao i da odmah ukine takse na robu iz centralne Srbije, a međunarodnoj zajednici da urazumi 'svoje čedo' koje se, kako kaže, otrglo kontroli.

Todosijević je ocenio da je cilj najavljenog formiranja vojske Kosova da se okupira severni Kosmet, dovrši etničko čišćenje i proteraju Srbi iz južne pokrajine.

"Mi nemamo duge cevi, ali imamo srce i volju jaču nega ikad da ostanemo na ovim prostorima, borićemo se mirno i dostojanstveno", poručio je Todosijević.

Predsednik Privremenog organa Zubin Potok Srđan Vulović, koji je i dirketor Gazivada, istakao je da su takse Prištine genocidne i usmerene samo ka Srbiji zbog navodnog lobiranja protiv članstva Kosova u Interopol.

On je naglasio da se na teritoriji Zubinog Potoka nalaze Gazivode 'žila kucavica KiM' bez koje, kako je rekao, oko 700.000 Albanaca ne bi imalo pijaću vodu, a cela pokrajina struju.

"Nama nikad nije palo na pamet da prekinemo dotok vode do Obilića i Prištine, jer bi to bila humanitarna katastrofa. To sve govori o njima, ali i o nama", rekao je Vulović.

Okupljeni građani su nosili zastave Srbije i transparente "Stop nasilju Prištine", "Unicef help", "Nemamo lekove", "EU otvori oči", "Ne gurajte nas u geta", "Pomozite našim bebama"...

Učesnici su razvili i transparent sa natpisom "Marko Rošić nije kriv" kojim su pružili podršku jednom od četvorice uhapšenih Srba.

Na protestu je zatraženo od prištinskih institucija da se uhapse pravi krivci za ubistvo Olivera Ivanovića, a da se uhapšeni Srbi oslobode.

Kolona se od Kancelarije Euleksa uputila u mirnu šetnju do spomenika Knezu Lazaru, gde je završen protest.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar