Snažna podrška EU

|   Info
Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici rekao je danas u Kragujevcu da EU snažno podržava lokalne zajednice jer veruje da će njihovim jačanjem i Srbija osnažiti svoju ekonomiju i ubrzati svoj put u evropsku zajednicu.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

On je rekao da je u martu pokrenut novi projekat čija je vrednost 25 miliona evra u periodu od tri godine, naglasivši da je poseban akcenat stavljen na razvoj ekonomije i socijalne infrastrukture.

Već je dodeljeno šest miliona za određene projekte. Obuhvaćeno je 99 opština južno od Beograda. Danas smo dodelili 34 ugovora koji su pobedili na javnim konkursima, rekao je Fabrici.

Foto: FoNet

On je rekao da će lokalne zajednice u najvećoj meri sprovoditi tekovine Evropske unije zbog čega lokalne administracije moraju biti dovedene na nivo sa kojeg mogu da komuniciraju sa EU.

Jako je bitno zakonodavstvo u oblasti zaštite životne sredine, poljoprivrede, ekonomije. Sve to mora da se implementira na lokalnom nivou tako da javna uprava mora da bude sposobna da upravlja tim fondovima. Možemo zaključiti da lokalne zajednice moraju biti osposobljene da pomognu Srbiji u pristupanju EU.

Predstavnica Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre je rekla da je za podršku lokalnim samoupravama u poslednjih pet godina već dodeljeno 75 miliona evra za lokalnu infrastrukturu i da je do sada samo za projekte kulture u lokalnim zajednicama izdvojeno oko
osam miliona evra.

Fabrici je posle sastanka sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem obišao zgradu Legata kulture akademika Nikole Koke Jankovića, čija su izgradnju finansirali grad i Evropska investiciona banka.

Cilj programa je povećanje konkurentnosti mikro i malih preduzeća i poboljšanje poslovnog okruženja opština koje su dobile finansije za projekte.

Aktivnosti EU PRO, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra.

Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona - Šumadije i zapadne Srbije, kao i Regionu južne i istočne Srbije.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), saopštila je Kancelarija za komunikacije UNOPS.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar