Savet Evrope zapretio Rusiji

|   Info
Rusija bi mogla da bude isključena iz članstva u ustavnim organima Saveta Evrope, ukoliko ne obnovi isplatu doprinosa za budžet te organizacije do sredine 2019. godine, izjavio je danas generalni sekretar Saveta Evrope Turbjorn Jagland.

 

Izvor: FoNet, Sputnjik

Prema njegovim rečima, neuplaćivanje doprinosa u protekle dve godine daje osnove za sankcije Rusiji. Komitet ministara Saveta Evrope mogao bi da obustavi članstvo Rusije u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i u samom Komitetu, preneo je Sputnjik.

U junu 2019. godine isteći će dve godine od poslednje uplate Rusije u budžet Saveta Evrope, rekao je Jagland.

„Apsolutno je nedopustivo trpeti da zemlja koja je i dalje ovde nije platila doprinose. Ne može se biti član polovično, to bi bila katastrofa za čitavu konvenciju“, naveo je Jagland.

U slučaju izlaska Rusije iz organizacije, Jagland namerava da predstavi korigovanu varijantu budžeta Saveta Evrope.

Predstavnicima Rusije je 2014. godine oduzet niz ovlašćenja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope zbog stava o Krimu. Moskva je saopštila da ne može da radi u takvim uslovima, obustavila je učešće na sednicama, a od 2016. godine ne šalje dokumente za akreditovanje članova svoje delegacije.

U junu 2017. godine Rusija je saopštila da obustavlja deo uplata u budžet Saveta Evrope, sve dok se njenoj delegaciji ne obnove ovlašćenja u punom obimu.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.