Rama: Albanija će podržati svaki sporazum BG i PR

|   Info
Albanija će podržati svaki sporazum između Beograda i Prištine, koji bude imao nedvosmislenu podršku SAD i EU.

Izvor: Tanjug

To je izjavio u Berlinu albanski premijer Edi Rama, koji je u glavnom gradu Nemačke otvorio drugu samostalnu izložbu akvarela u kratkom vremenskom periodu.

Upitan da komentariše pritisak SAD na Prištinu da ukine nametnute100 odsto uvećane takse prema Srbiji i BiH, Rama je u intervjuu za Dojče vele rekao da je Amerika posvećena Kosovu i da bez SAD "Kosovo nikada ne bi bilo oslobođeno od stiska Beograda". 

"Bez Sjedinjenih Američkih Država Kosovo nije moglo biti oslobođeno od stiska Beograda i nije moglo biti nezavisna država kao što je danas", rekao je Rama i dodao da su SAD bile u pozadini razvoja demokratije i u Albaniji, te da Albanja od prvog dana ima jasno izražen stav o strateškom partnerstu sa SAD, bez obzira na to ko je na čelu albanske vlade. 

Rama, koji je, inače, po obrazovanju profesor slikastva i kome je ovo druga samostalna izložba u Berlinu u kraćem vremenskom periodu, osvrnuo se i na očekivanja od Nemačke u narednim periodu. 

Kazao je da ne očekuje od Nemačke ništa posebno jer je, kako je ocenio, nemačka vlada uvek radila prave stvari u svetu i regionu. 

"To je veoma ozbiljna vlada veoma ozbiljne zemlje zaista prijateljske države koja je izuzetno zastupljena u Albaniji različitim programima podrške, sa ogromnim ulozima u demokratizaciju regiona i evropske integracije regiona, uključujući i Albaniju", rekao je Rama. 

Na konstataciju da se Nemačka protivi promeni granica kao rešenju između Srbije i Kosova i pitanje da i se slaže sa tim, Rama kaže da je njegovo mišljenje da je važno da postoji neophodan proces dijaloga Beograda i Prištine. 

"Taj dialog treba da bude finalizovan istorijskim sporazumom između Srbije i Kosova. Mi ćemo podržati svaki sporazum koji bude imao nedvosmislenu podršku SAD i EU", kazao je Rama.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar