Predsednik Austrije u Srbiji

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovara sa predsednikom Austrije Aleksander van der Belenom izjavio je da je uslov za ulazak Sbije u Evropsku uniju da resi problem Kosova i Metohije. Predsednik je ujedno zamolio austrijskog kolegu da zvanični Beč bude uzdržaniji i pokuša da sačeka a eventualne mogućnosti za kompromisni dogovor o Kosovu i Metohiji, pre svega po pitanju eventualnog prijema Kosova u Interpol.
foto: Tv KOpernikus

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas  austrijskog predsednika Aleksandera van der Belena. U obračanju posle sastanka sa gostom Vučić se zahvali  što su mogli da razgovaraju o svim pitanjima, ekonomiji, migrantima i o ključnim političkim pitanjima, uključujući Kosovo i Metohiji, o kojem, inače, imaju različite stavove. Predsednik Srbije je naglasio da Austriju dozivljavamo kao istinskog i iskrenog prijatelja sa kojojm imamo dobre partnerske odnose.

 „Austrija je jedna od zemalja za koju možemo da kažemo da je u vrhu najznačajnijih investitora, oko 20.000 ljudi zapošljavaju. Od velikog značaja je činjenica da je 80 odsto austrijskih kompanija reinvestiralo u Srbiju", rekao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je na zajedničkoj konferenciji za medije sa Van der Belenom rekao da je sa austrijskim predsednikom razgovarao i o odnosima Beograda i Prištine .

"Po tom pitanju imamo drugačije stavove i pozicije. Obavestio sam naše prijatelje da smo spremni da razgovaramo, ali da je potrebno da dođe do komprimisnog rešenja, a ne da Srbi dobiju sve i nemaju ništa. Ako je rešenje, mora da bude kompromisno, za to ćemo se boriti" istakao je Vučić.

Predsednik Austrije se osvrnu i na odnose Srbije i Prištine i rekao je da je stekao utisak u razgovorima sa Federikom Mogerini da i ona podržava da, ako postoji dogovor dve strane, EU, SAD i svi koji su direktno i indirektno uključeni u rešavanje ovog pitanja treba blagonaklono da priđu razmatranju solucije.

"Što se tiče razmene teritorije, svestan sam da postoje različiti stavovi stručnjaka. Stav Austrije je da, ako postoji mirno, i saglasno rešenje koje su postigli Beograd i Priština, ono mora biti razmotreno sa velikom blagonaklonošću. Naglasak je na mirnom dogovoru dve strane", zaključio je austrijski predsednik.

Predsednik Srbije zamolio je danas predsednika Austrije Belena da zvanični Beč bude uzdržaniji i pokuša da sačeka eventualne mogućnosti za kompromisni dogovor o Kosovu i Metohiji, pre svega po pitanju eventualnog prijema Kosova u Interpol, jer bi to značilo otvaranje najmanje dva značajna problema. Predsednik je takodje dodao da je zabrinut zbog  novih najava formiranja vojske Kosova.

„Veoma sam zabrinut zbog tih najava, zbog najava albanskih političara pre kraja godine to da urade, time bi nas oni i amerikanci i svi drugi koji to podržavaju doveli u nemoguču poziciju koju želimo da izbegnemo po svaku cenu“ naglasio je Vučić

Zamoljen da prokomentarise  pismo američke ambasadorke pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli o povlačenju UNMIK-a sa Kosova i Metohije predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  da je očigledno da Amerikanci žele da sklone sa te teritorije sve što predstavlja UN, jer je za njih Kosovo nezavisna država.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.