Novac za lečenje u inostranstvu

|   Život
Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je danas da je iz budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, za prvih deset dana oktobra odobreno 40.079 funti i 74.555 evra za lečenje dvoje pacijenata u inostranim zdravstvenim ustanovama.
Foto: pixabay.com

 

Predloženo je i da se 108.000 evra dodeli za još šest pacijenata obolelih od cerebralne paralize koji će lečenje nastaviti u Istanbulu.

Odobren je i novac za slanje pet uzoraka u inostrane laboratorije radi dijagnostičkog ispitivanja, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se precizira da je Lekarska komisija Budžetskog fonda odobrila 40.079 funti, na ime daljeg lečenja pacijentkinje (MM), u inostranoj zdravstvenoj ustanovi "The Harley Street Clinic" u Londonu, a po proceni troškova koju je dostavila ta klinika.

Prijem pacijentkinje u ovoj klinici zakazan je za 12. novembar 2018. godine, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na predlog veća Komisije Budžetskog fonda odobreno je 74.555 evra, na ime nastavka lečenja pacijenta (SJ) u inostranoj klinici "Proton Therapy Center Czech", Prag.

Članovi veća komisije su predložili da se dodele sredstava iz Budžetskog fonda za šest pacijenata obolelih od cerebralne paralize koji će lečenje nastaviti u klinici Ačibadem u Istanbulu.

Troškovi lečenja su 18.000 evra po pacijentu, po proceni troškova troškova koju je dostavila inostrana klinika.

U 2018. godini odobren je 51 zahtev za lečenje, predloženo je da se pošalje 74 uzorka na genetsko ili metaboličko ispitivanje, u inostrane laboratorije i odobren je dolazak inostranog eksperta koji je u Univerzitetskoj dečjoj klinici izveo ortopedske intervencije kod tri pacijenta, dva pacijenta su imala po dve intervencije.

Inostrani stručnjak je obavio i konsultativne preglede pacijenata sa vrlo složenom urođenom anomalijom lokomotornog sistema.

Od osnivanja Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji do 12. oktobra odobreno je 136 zahteva za lečenje u inostranim zdravstvenim ustanove, predloženo je da se pošalje 246 uzoraka za genetsko ili metaboličko ispitivanje, u inostranim laboratorijama i odobren je dolazak inostranog eksperta za 19 pacijenata.

Za nekoliko pacijenata odobravan je odlazak na lečenje više puta.

Utrošena sredstva u toku 2018. godine iznose 241.748.987 dinara i to 235.897.895 dinara iz budžeta i 5.851.093 dinara iz donacija.

Najčešća oboljenja zbog kojih je odobravano lečenje u inostranim zdravstvenim centrima su neurološke bolesti, cerebralna paraliza, teška oboljenja krvnih sudova mozga, bolesti lokomotornog sistema, hemato-onkološka oboljenja, kao i stečena oboljenja očiju kod prevremeno rođene dece, dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar