Dačić: U Vašingtonu i u Briselu pristup Srbije dijalogu ocenjuju kao konstruktivan i odgovoran

|   Info
Velika stvar za Srbiju je da i u Vašingtonu i u Briselu, iako znaju koje su to njene "crvene linije", pristup Srbije dijalogu sa Kosovom ocenjuju kao konstruktivan i odgovoran, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet, Glas Amerike

On je u intervjuu Glasu Amerike istakao da su dve crvene linije – pitanje priznavanja Kosova, odnosno pitanje članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama i kako je ocenio "preduslov svih preduslova" - da se prvo formira Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO).

"To je nešto o čemu zaista nema potprebe da ponovo razgovaramo, niti pregovaramo, jer je to nešto što smo valjda dogovorili, kada smo potpisali taj sporazum pre 10 godina", naglasio je Dačić.

Govoreći o šest uslova za osnivanje ZSO, koje je postavio kosovski premijer Aljbin Kurti, Dačić je napomenuo da je veoma teško da se raspravlja o tome što predlaže Kurti, kada postoji nešto što je potpisano pre 10 godina.

Šef srpske diplomatije objasnio je da su mu međunarodni predstavnici rekli da je Kurti njima poručio da neće da formira Zajednicu srpskih opština pre nego što se potpiše taj sporazum, a pre potpisivanja sporazuma traži da pet zemalja članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo to urade.

"Znači da oni priznaju Kosovo, pa da on uđe u implementaciju ovoga sporazuma, i drugo da mu se kaže tačan datum kada će da mu prihvate aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji i NATO…", rekao je Dačić.

Kada je reč o Beogradu, ministar spoljnih poslova tvdi da će se voditi politika koja će se zasnivati na zaštiti nacionalnih i državnih interesa, ali i budućnosti Srbije.

"Nećemo dozvoliti da se Srbiji uvedu sankcije, ne zato što mislimo da to neko neće, nego zato što mi treba da se izborimo da to toga ne dođe. To znači da treba da budemo fleksibilni, ali isto tako da ne budemo fleksiblni ispod neke crvene linije o kojima smo govorili", istakao je Dačić.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.