Počeo završni ispit za osmake

|   Info
Učenici osmog razreda polažu danas završni ispit u 522 škole, od 1.260 koliko je prvobitno bilo planirano, a odluka o smanjenju doneta je iz bezbednosnih razloga posle serije dojava o podmetnutim bombama.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, RTS

Osmaci danas polažu test iz maternjeg jezika, sutra iz matematike a kombinovani test polagaće u sredu.

"Sve je spremno. Pozivam naše osmake da budu pribrani, staloženi i da polaganje testova ne dožive kao traumatično iskustvo. Očekujem da sve protekne u najboljem redu", poručio je jutros u izjavi za radio-televiziju Srbije ministar prosvete Branko Ružić.

Na završnom ispitu dežuraće 16.000 nastavnika, uz skoro 12.000 pregledača i oko 2.500 supervizora.

Ružić je rekao da  su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova "uložili ogroman trud" da obezbede 522 školskih objekta naredna tri dana, u skladu s protokolom.

"Pripremili smo se za sve varijante da ova tri dana proteknu regularno i sve prođe u najboljem mogućem redu", rekao je Ružić.

On je rekao da se sve procedure sprovode preko portala mojasrednjaskola.

Preliminarni rezultati testa biće objavljeni u petak 1. jula, a istog dana učenici mogu da podnesu žalbu, elektronski ili u svojoj osnovnoj školi. Nakon toga, 5. jula biće objavljeni konačni rezultati, a  roditelji će 13. jula 2022. godine na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.