Nakon brojnih ,, jada,, koje su uglavnom slavile voće i povrće smederevskog kraja, ljubitelji ,, želatinosne mase nastale kuvanjem dimljene svinjetine i belog luka, posute alevom paprikom,, popularnih pihtija, konačno su dočekali svojih pet minuta i slavu okupljanja na zvaničnoj manifestaciji. Ovo uksuno predjelo, koje se sve češće služi čak i u ekskluzivnim hotelima najviše kategorije, nekada je bilo tek deo običajne, uglavnom sesoke, podkulture, ali je u ptaoji čekalo na zvaničnu afirmaciju, kao jefitni obrok seoske Srbije; obrok koji može da se zgotovi od dimljenih kolenica, otpadaka od svinjokolja, vode i belog luka, od svega onog čega je oduvek bilo u srpskom seoskom domaćinstvu tokom zime i što se na tihoj vatri starih šporeta, kuvalo dugo i sa ljubavlju, u hladnim i dugim zimskmim danima. Mirjana Radivojević, sa svojim saradnicama iz Udruženja žena ,, Pomoravski vez,, iz Osipaonice, odlučila je da ove godine promoviše moravske smederevske pihtije . Slične manifestacije postoje u Vojvodini, ali je ovo prva u centralnoj Srbiji. Da li postoji neka posebnost u načinu priporema moravskih pihtija, želeli smo da saznamo.
- Možda je specifičnost u vrstama mesa, sušenih kolenica , ali i otpadaka od svinje, kao što su uši, papci, sve to mora da bude dugo kuvano, sa pravom merom belog luka i obavezno na našem starom šporetu Smederevcu! Pihtije na električnoj štednjaku nikada ne mogu da budu tako ukusne kao ove tradicionalno kuvane na šporetima na drva naših baka! – kaže Mirjana Radivojeivć, predsednik Pomoravskog veza i organizator prve pihtijade u Osipaonici.
Na ideju da se organizuje pihtijada, MIrjana je sa prijateljicama iz udrduženja žena, došla nakon predloga njenog muža.
- Suprug je na nekoj vojvođanskoj televiziji video ovakvu manifestaciju i predložio je da je i mi napravimo, ovde, u našem , pomoravskom kraju. – kaže Mirjana - Želja nam je bila da sačuvamo našu tradiciju, spremanja pihtija, zimi, nakon svinjokolja. Nekada je bila puna kuća dece, trebalo je to da se prehrani, a pihtije su bile najukusniji i kalorijski najzahvalniji obrok tokom dugih zima. Znate , nekada su zime bile duge, sa mnogo snega, baš kao ovaj januar, tako da je u svakoj seoskoj, domainskoj kući, bilo potrebno mnogo jake hrane. Čuvamo tradiciju i sećanje na naše majke i bake i prabake i nudimo razne recpete za spremanje pihtija, koje se, sada, služe kao predjleo i u najelitnijim beogradskim restoranima.
Udruženje žena Sveti Trifun iz Saraoraca, ponudilo je kompletnu etno ponudu. Bilo je tu i pihtija, ali i sarme, prebranca, proje na stari način, raznih starih jela. Mnogi od gostiju po prvi put su probali zdravu etno-hranu iz smederevskog, posebno pomoravskog kraja.
- Mi smo spremili pihtije za takmičenje naravno, ali smo spremili i pravu, staru proju na starinski način spremanu, od brašna sa vodenice, bez jaja i masnoća, već pravu posnu proju, kao što se spremala pre jednog veka i više .Uz to ide kiseli svadbarski kupus, za koje su Udovčanke stari majstori, nadaleko poznate.Takođe, spremili smo jedan novi specijalitet, izuzetno zdravu pitu od borovnica! !!– kaže Mirjana Kostić, predsednica aktiva žena ,,Jabuka,, iz Udovica, koja nam odaje šta je pravi recept za dobre pihtije - Pihtije moraju da se spremaju isključivo od svinjskog mesa i isključivo od sušenog mesa! Neki danas stavljaju i junetinu i piletinu u pithije, neki spremaju od sirovog mesa, ali prave pithije moraju da imaju isključvio sušeno svinjsko meso, kolenice, papke, uši i da se dugo, dugo, kukvaju na šporetu na drva. – kaže predsednika udruženja Jabuka iz Udovica.
Na prvoj pihtijadi su bili i gosti iz Ribarske banje i Kola srpskih sestara iz Požarevca.
- Već deset godina mi orgaizujemo Posnu stišku trpezu,- kaže predsednika udruženja Kola srpskih sestara iz Požarevca. – Zato mi rado dolazimo kod prijatelja iz Smedereva i okolnih sela. Izuzetno nam je važno da negujemo tradiciju srpskog sela i srpskog jela!
Pitamo ih šta još spremaju osim pihtija zimi?
- Proje, razne slane i slakte pite, iiseli kupus i naravno, sarmu!- kažu gošće iz Požarevca.
Gosti iz Ribarske banje došli su sa punim kolima hrane. Njihov sto osvojio je zasluženo prvo mesto za najbolje uređeni štand na prvoj pihtijadi. Spremili su nekoliko vrsta pihtija, sa raznim receptima, ali je posebno paž+nju privukao tanjir sa posnim bobovim pihtijama, koje se spremaju samo od boba, vrste pasulja, koje se kuvaju dugo , pa mešaju žicom ili varjačom i prelivaju se urpženim belim lukom i paprikom. Oni su u takmičoarskom delu nastupili sa devet vrsta pihtija, od junećeg, svinjskog, mešavnog, pa čak i ribljeg mesa!
Svi pobednici u četiri kategorije
Konačno, žiri je imao težak zadatak da proglasi najbolje i to u četiri kategorije.
Sveukupni pobednik je Ribarska banja.
Ribarska banja je imala i najbolje uređen štand.Drugo msto u ovoj kategoirji prilao je Topolovniku, a treće Mesnoj zajednici Donji grad iz Smedereva.
U najvažnijoj kategoriji, najukusnijih pihtija, bila je, očekivano i najveća konkurencija. Više od 100 tanjira za takmičenje, a prvo mesto pripalo je Udruženju žena ,,Srma,, iz Drugovca, drugo mesto zauzele su žene iz udruženja ,,Jabuka,, iz Udovica, a treće Kolo Srpskih sestara iz Požarevca.
U konkurecnji najoriginalnije proje, žiri je kao najbolju prolgasio onu koju se spremile žene iz udruženja Sveti Trifun iz Saraoraca, drugo mesto pripalo je Topolovniku, a treće Kolarlima.
Na kraju, udruženje žena sa Plavinca osvojilo je prvo mesto u kategoriji najoriginalnijeg starog srpskog jela. Drugi je bio Vodanj,a trećei Ribarska banja.
Komentari (0)
Ne postoji komentar!