Meksički predsednik nudi posao migrantima, SAD šalju vojnike na granicu

|   Info
Meksički predsednik Enrike Pena Nijeto planira da ponudi migrantima privremena identifikaciona dokumenta, zaposlenje i školovanje njihove dece, dok su u južnom Meksiku. Istovremeno, američki ministar odbrane Džim Matis odobrio je slanje vojnika na američko-meksičku granicu.

 

Izvor: RTS

U dugom karavanu migranata iz Centralne Amerike, koji se kreće kroz Meksiko ka Sjedinjenim Državama su hiljade muškaraca, žena i dece koji beže od siromaštva i nasilja u svojim zemljama. 

Migranti prelaze ilegalno meksičku granicu poznatim krijumčarskim rutama, noću u autobusima i kamionima. 

"Ovo radim za moju ćerku, da joj omogućim bolji život. Želim da joj omogućim školovanje i sve ono što ja kao dete nisam imala", kaže Kenija Loselin Guiteres iz Hondurasa.

Meksičke vlasti zaustavile su manje grupe migranata, a oko 300 njih privele. Dok policija preti deportacijom, meksički predsednik im nudi privremena dokumenta, posao i školovanje dece.

"Osećam se sigurnije u karavanu. Brinemo jedni za druge, ne odvajamo se, a ne znamo ni put jer smo ovde prvi put",kaže Lenda Lamilet Bonija iz Hondurasa..

Američki ministar odbrane Džim Matis odobrio je upućivanje vojnika na američko-meksičku granicu, kao podrška nastojanjima predsednika Donalda Trampa da se spreči ulazak ilegalnih miganata iz Centralne Amerike.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar