Haško tužilaštvo se žali na odluku o dvoje radikala

|   Info
Tužilaštvo u Hagu uložilo žalbu na odluku suda Mehanizma u Hagu da se proces protiv dvoje radikala optuženih za nepoštovanje suda prebaci u Srbiju.

Izvor: Tanjug

Tužilaštvo traži da se ponovo raspišu poternice za Vjericom Radetom i Petrom Jojićem sa nalogom za hapšenje, saopšteno je danas iz Haga.

Haško tužilaštvo, u ovom slučaju u svojstvu "prijatelja suda" traži da se odluka o prebacivanju predmeta poništi i da im se sudi pred Mehaniznom u Hagu, kao naslediku Haškog tribunala pred kojim su optuženi.

Takođe traži od žalbenog veća da poništi rešenje kojim su povučene poternice za Radetom i Jojićem i da se ponovo izdaju međunarodni nalozi za njihovo hapšenje i izručenje Mehanizmu u Hagu, kao i da ukine nalog haškom tužilaštvu da preda sprskim kolegama dokaze i optužnicu protiv njih.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja.

Tužilaštvo se žali na odluku sudije Ajdina Sefe Akaje od 12. juna kojom je naložio da se što pre je moguće slučaj prosledi kancelariji tužilaštva u Srbiji kao i sve informacije od značaja u vezi ovog slučaja, uz optužnicu i materijal koji podržava optužnicu.

Akaje je u svojoj odluci, između ostalog, naveo da je ovo krivično delo počinjeno u Srbiji, a da je Srbija navela da ima nadležnost te da je voljna i adekvatno pripremljena da prihvati ovaj slučaj za suđenje, uz obezbeđivanje svih procedualnih garancija za fer suđenje kao i da su optuženi spremni da se pojave pred sudom u Srbiji.

Haško tužilaštvo se tome usprotivilo tvrdeći da Vjerica Radeta i Petar Jojić, kao poslanici Srpske radikalne stranke u Narodnoj skupštini uživaju imunitet od krivičnog gonjenja.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično delo za koje se terete.
Za Jojićem i Radetom, po naredbi Trinunala, posle toga su raspisane su crvene Interpolove poternice sa nalogom za hapšenje.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo - a to je Srbija.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar