"Finska podržava kredibilnu politiku proširenja"

|   Info
Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa državnim sekretarom Ministarstva inostranih poslova Finske Matijem Antonenom o nastavku evropskih integracija Srbije i saradnje dve države u tom procesu, rezultatima reformi koje se sprovode, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima i drugim temama.
Foto: FoNet

 

Izvor: Tanjug

Jadranka Joksimović zahvalila je na pomoći i podršci koju Finska pruža Srbiji u procesu evropskih integracija. Obavestila je Antonena da je Srbija posvećana pristupanju Uniji i da je članstvo u EU strateški spoljno-politički interes države.

Ministarka je istakla jasnu opredeljenost Srbije da kroz reforme i imlementaciju evropskih vrednosti modernizuje državu i društvo.

Posebno je akcentovala važnost reformi u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe, borbu protiv kriminala i korupcije, manjinska prava, medijske slobode.

Joksimovićeva je napomenula da je Vlada prihvatila i uvažila sve preporuke Venecijanske komisije oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i sprovela transparentan i inkluzivan proces javne debate.

Očekujemo da tokom predsedavanja Austrije Savetom EU otvorimo neka poglavlja za koja smo već izvesno vreme spremni, rekla je Joksimovićeva.

Informisala je Antonena da je Srbija završila proceduru za još dva poglavlja - koja će upututi EK, što znači da će imati pripremljenih sedam pregovaračkoh pozicija.

"Stoga se nadamo da ćemo do kraja godine otvoriti bar tri poglavlja", rekla je ministarka i dodala da bi time EU potvrdila da primećuje i ceni rezultate koji se ostvaruju kroz reforme.

Joksimovićeva je govorila Antonenu o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, prouzrokovanog nečinjenjem Prištine, posebno u pogledu uspostavljanja ZSO.

Podvukla je da bi EU i države članice trebalo da podrže rešenja do kojih se dođe uzajamnim dogovorom i kompromisom.

Jadranka Joksimović i Mati Antonen saglasni su da postoji mogućnost za jačanje bilateralnih odnosa za koje su konstatovali da se razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

Antonen: Srbija pokazala da je kredibilan kandidat za prijem u EU

Finska će nastaviti da podržava evropski put Srbije, koja je pokazala da je kredibilan kandidat za prijem u EU, potvrdio je državni sekretar Ministarstva inostranih poslova Mati Antonen.

Pohvalio je rezultate ekonomskih reformi i ukazao na potrebu njihovog nastavka u oblasti vladavine prava i ekonomije.

Antonen je naveo da iskustva Nordijskog regiona, koji je takođe imao svoje istorijske nasleđene probleme, pokazuju da zajednički interesi i saradnja mogu da dovedu do održivog mira i prosperiteta.

Rekao je da se Helsinki zalaže za proširenje EU, odnosno evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, jer će se na taj način obezbediti dugoročna stabilnost regiona.

U tom kontekstu, akcentovao je značajnu ulogu Srbije, koja se osim insistiranja na stabilnosti regiona pokazala i - kako je rekao, pouzdan i aktivan partner EU u rešavanju izazova sa kojima se Evropa suočava.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar