EU ne želi uvoz otvorenih pitanja, od sporazuma sve zavisi

|   Info
EU je oprezna po pitanju "uvoza" otvorenih pitanja novih članica, kaže za "Novosti" ministarka spoljnih poslova Austrije Karin Knajsl za "Novosti".

 

Izvor: Tanjug

Prema njenim rečima, nema razloga da Beograd i Priština ne okrenu novu stranicu u odnosima kad su to mogli da urade vekovni neprijatelji Francuska i Nemačka i mnogi drugi, a Austrija, kako kaže, u potpunosti podržava napore visoke predstavnice Federike Mogerini da pomogne u traženju rešenja.

"Što se tiče sadržaja sporazuma, na veštinama diplomata i dalekovidosti lidera je da rade na mudrom i fer, kompromisnom rešenju", rekla je Knajsl za "Novosti".

Evropska unija stalno naglašava važnost dijaloga između Beograda i Prištine, zemlje EU su više nego oprezne u pogledu uvoza otvorenih pitanja od novih članica i odlučne su da u budućnosti ne dođe do takve situacije, kaže Knajsl.

"Na 'stolu' je potraga za sveobuhvatnom normalizacijom odnosa u obliku pravno obavezujućeg sporazuma. To je ključno za evropske puteve Srbije i Kosova i biće kamen temeljac za održivu regionalnu stabilnost", navodi austrijska ministarka.

Upitana da li Srbija može da zadrži dobre odnose sa Rusijom i da napreduje ka EU, Knajslova kaže da je Srbija istakla da je njen jasan strateški prioritet pridruživanje EU.

"Unija je najvažniji ekonomski partner Srbije. Međutim, pridruživanje evropskoj porodici ne znači da moraju da trpe veze između Srbije i Rusije. Beograd sigurno može da pronađe pragmatičan pristup održavanju dobrih odnosa sa Moskvom. Kad se postaje član EU, onda to podrazumeva postepeno produbljivanje odnosa, uključujući i usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, kao što je nedavno izraženo u deklaraciji samita EU - Zapadni Balkan", rekla je Knajsl.

Ona navodi da je po pitanju migrantske krize Austrija uspostavila odličnu saradnju sa Srbijom i da cene napore Srbije.

"Istovremeno, očekujemo od Srbije da blisko uskladi svoju migracionu i viznu politiku sa EU kako bi se izbegao jaz u našem sveobuhvatnom pristupu", rekla je šefica austrijske diplomatije.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar