EU da zadrži politiku proširenja

|   Info
Evropska unija bi, ako želi da postane snažnija i konkurentija na globalnom planu, trebalo da zadrži kredibilnu politiku proširenja visoko na agendi, ocenila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović u razgovoru sa danskim šefom diplomatije Andersom Samuelsenom.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Joksimović i Samuelson su razgovarali o planovima Srbije u nastavku procesa pristupanja EU, efektima sprovođenja reformi, prilikama u regionu i bilateralnim odnosima.

Joksimović je ocenila da bi učinak ostvaren u reformama Srbije prema poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, ali i prema drugim poglavljima, trebalo da doprinese otvaranju novih do kraja predsedavanja Austrije Savetom EU.

Ona je rekla kako bi na taj način države EU pokazale da, na jasno zasnovanim procedurama i kriterijumima, vrednuju aktivnosti Srbije u procesu evropskih integracija, Naglašavajući posvećenost Srbije diojalogu sa Prištinom, Joksimović je ocenila da su jednostrani potezi albanske strane unazadili pregovore o normalizaciji.

Samuelsen je poručio da Srbija ima jasnu podršku Danske u procesu pristupnih pregovora sa EU i naglasio kako pregovori o članstvu treba da budu zasnovani na jasnim kriterijumima, takozvanim Kopenhaškim kriterijumima.

On je pohvalio aktivnu i konstruktivnu ulogu Beograda u rešavanju problema koji su važni za EU, ali i doprinos Srbije regionalnoj stabilnosti, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar