Đurić: Srpska lista nije promenila političko delovanje

|   Info
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da nema nikakve promene u političkom delovanju Srpske liste.

Izvor: Tanjug

Marko Đurić je, na konferenciji za novinare, upitan da li su predstavnici Srpske liste nedavno razgovarali sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, o povratku u prištinske institcije, rekao da je u stalnom kontaktu sa njima, i da nema promene što se tiče njihovog političkog delovanja.

"Nakon 26. marta Srpska lista je odlučila da izađe iz pokrajinske vlade i da u parlamentu započne opoziciono delovanje. Po mojim saznanjima, a u svakodnemom smo kontaktu, nema nikakve promene", podvukao je Đurić.

Prema njegovim rečima Srpska lista je jedna od najboljih stvari koja je ostvarena.

Istakao je da je, u kritičnoj fazi, pošlo za rukom da se sa Srpskom listom obezbedi jedinstvo srpskih predstavnika koji su u stalnoj koordinaciji sa institucijama Srbije, i osigura da govore jednim glasom.

"Drago mi je što je Srpska lista ozbiljna politička organizacija iza koje je stalo više od 90 odsto onih koji su izašli na izbore", podvukao je dodajući da se radi o ljudima koji su u teškoj poziciji i koji se svakodnevno bore za dobrobit srpskog naroda na KiM.

Đurić je, povodom izjave Aljbina Kurtija o ujedinjenu Albanaca i tome da projekat "Velike Albanije" nije u suprotnosti sa politikom EU, rekao da bi to trebalo da komentariše Brisel, a što se Srbije tiče, tako nešto nije i neće biti moguće.

"Prekinuti sa diskriminacijom Srba na KiM"

Đurić je rekao da u slučaju ukidanja viza građanima Kosova i Metohije mora da se prekine i sa diskriminatorskim tretmanom vlasnika srpskih pasoša u južnoj srpskoj pokrajini.

"Ukidanje viza, ako do toga dođe, mora da znači i konačan prestanak diskriminacije prema nosiocima srpskih pasoša na KiM, kojima je do sada na nepravedan način bilo onemogućeno da putuju u zemlje Šengena, samo zato što u delu o prebivalištu stoji da je pasoš izdala Koordinaciona uprava na KiM", rekao je Đurić.

Rekao je da će se srpska delegacija u razgovorima sa predstavnicima Brisela zalagati i insistirati da se ovaj diskriminatorni tretman okonča.
Kako je naveo, mnogi bi se iznenadili kada bi znali koliko pripadnika različitih naiconalnosti sa KiM koristi pasoše Srbije, a među njima su i političari i sportisti.

"To su sve naši građani i nema ničeg lošeg u tome", poručio je Đurić, te ponovio da je diskriminacija to što se građanima Srbije sa KiM onemogućava ulaz u pojedine države Šengena.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.