Domaća piletina, jaja i kokošije meso – veliki potencijali organske proizvodnje u smederevskim selima

|   Info
Na teritoriji Podunavskog okruga samo jedna farma borovnica po standardima organske proizvodnje

 

 

Organska proizvodnja u Podunavskom okrugu teško je ostvariva zbog razvijene industrije i posledičnog zagadjenja  vode, zemlje i vazduha – kažu smederevski poljoprivredni stručnjaci. Zato u čitavom Podunavskom okrugu postoji samo jedan intenzivni zasad  po modelulu organske proizvodnje i to borovnice.

 U stočarstvu i živinarstvu posebno, postoje potencijali, koji podrazumevaju povratak na stare načine uzgoja pililća,, ćurki i ostale peradi,kaoi prozvodnje jaja, po receptu naših prabaka.

 

Boban Marković, stručni saradnik za voćarstvo Poljoprivredne stručne službe Smederevo, napominje da je u mnogim smederevskim seoskim domaćinstvima, zadržana organska proizvodnja  pilića, ćurki i jaja.

  • Mnoge naše bake zbog slabih prizvodnih potencijala, zadržala se organska prizvodnja  pilića i jaja, jer ih hrane  biljnom hranom koju uzgajaju u svojim baštama, gde se ne prska prepartaima niti zemljošte tretira dodatno. To su čiste sredine i potražnja za takvim proizvodima je velika. Poznajem neke naše zemljoradnike i stočare, koji uzgajaju  kokoške i petlove po starom modelu,  naših predaka. Cena  kokošije g mesa i mesa do  organski, starinski , odgajanih petlova na pijacama u Beogradu je izuzetno visoka, jer je ukus mesa od  kokšaka ili petlova , uzgajanih na stari način, kako su to naše bake, odgajale, neponovljiv i prepoznatljiv. Ljudi, jednostavno, osete  domaću piletinu, domaće kokošije meso ili domaća jaja  i tu leži veliki potencijal srpskog sela. – kaže Boban Marković.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar