Danska diže ogradu prema Nemačkoj

|   Info
Danska je počela da gradi 70 kilometara dugu ogradu duž granice s Nemačkom kako bi zaustavila prelazak divljih svinja i tako sprečila širenje svinjske groznice.
Foto: Pixabay

Izvor: BETA/AP

Rad na ogradi koja će biti visoka 1,5 metara počeo je danas u Padborgu, 220 kilometara jugozapadno od Kopenhagena.

Izgradnju su odobrili danski poslanici u junu prošle godine kada je vlada upozorila da bi danski izvoz svinjskog mesa u zemlje van Evropske unije, vredan godišnje 11 milijardi kruna (1,6 milijardi dolara), mogao da bude ugrožen afričkom svinjskom groznicom. 

U 2016. godini ukupan danski izvoz svinjskog mesa vredeo je oko 30 milijardi kruna (4,55 milijardi dolara). 

Za razliku od svinjskog gripa, afrička svinjska groznica se ne prenosi na ljude ali može da bude smrtonosna za domaće i divlje svinje i da izazove velike gubitke poljoprivrednicima. 

Kritičari smatraju da će ova ograda naškoditi divljim životinjama i da je simboličan gest koji se uglavnom bavi nepostojećim problemom. Danski zvaničnici priznali su da bi divlje životinje teoretski mogle da prodju na mestima gde se ograda prekida kada prelazi autoputeve, puteve i potoke. 

Za sada nije prijavljen ni jedan slučaj afričke svinjske groznice u Nemačkoj mada ih je bilo u nekim susednim zemljama. 

Prvi slučaj u zapadnoj Evropi bio je zabeležen u Belgiji u septembru. Belgijanci su tada uspostavili tampon zonu da izoluju bolesne životinje.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar