Brnabić: Srbija ima koristi od inicijative Otvoreni Balkan, ali i Albanija i Severna Makedonija

|   Info
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, posle razgovora s predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, da Srbija ima koristi od inicijative Otvoreni Balkan, ali i Albanija i Severna Makedonija.
Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

 

Izvor: FoNet

Brnabić je rekla da je Otvoreni Balkan doprineo da je izvoz Severne Makedonije u Srbiju porastao za 56 odsto, dok je Kovačevski izneo podatak da je broj turista iz Srbije u njegovoj zemlji veći za 500 odsto.

Trgovinska razmena raste mnogo brže nego kada ne bi bilo Otvorenog Balkana, navela je Ana Brnabić i izrazila očekivanje da će i druge zemlje regiona želeti da se pridruže toj inicijativi.

Odluka da se ne priključi Otvorenom Balkanu je politička, dok bi priključenje bilo pragmatična i ekonomska odluka, ocenila je Ana Brnabić.

Ona je izjavila da su ekonomski i politički odnosi Beograda i Skoplja sve bolji, čemu je doprinela i inicijativa Otvoreni Balkan.

Ana Brnabić je iznela podatak da je vrednost trgovinske razmene između Srbije i Severne Makedonije 2022. dostigla skoro 1,5 milijardi evra, dok se planira da će ove godine iznositi dve milijarde.

Srbija je po obimu razmene četvrti trgovinski partner Severne Makedonije, posle Nemačke, Velike Britanije i Grčke, rekla je Ana Brnabić.

Članovi vlada Srbije i Severne Makedonije danas su potpisali tri memoranduma o saradnji, vezana za rudarstvo i energetiku, unapređenje kretanja ljudi i prelazak granice i naplatu putarine.

Ana Brnabić je navela da će elektronska naplata unaprediti korištenje autoputeva u Srbiji i Severnoj Makedoniji.

Plan je da taj sistem počne da radi tokom leta i nadamo se da će biti proširen na Albaniju, Hrvatsku i Grčku, izjavila je Ana Brnabić.

Ona je rekla da je sa Kovačevskim razgovarala o izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Severne Makedonije i o regionalnoj energetskoj stabilnosti.

Srbija podržava proces evropskih integracija Severne Makedonije i Albanije. Očekuemo da se to odvija ubrzanom dinamikom, jer je dobro za region, a time i za Srbiju, izjavila je Ana Brnabić.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar