Zlatkov: Zemljotres iz Turske se ne može ponoviti na Balkanu

|   Info
Zemljotres koji je pogodio Tursku izuzetno je jak i razoran, pre svega jer je epicentar bio na maloj dubini, rekao je za Kopernikus televiziju profesor Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu Dragan Zlatkov.
Foto: televizija Kopernikus

 

On je dodao da će broj žrtava biti mnogo veći, jer su se pojedini objekti kompletno urušili, ali da građani Srbije ne treba da strahuju.

Područje koje je pogođeno zemljotresom u Turskoj je tektonski izuzetno aktivno. Razoran zemljotres jačine 7,9 stepeni Rihterove skale koji je pogodio ovu državu bio je na dubini od oko 20 kilometara i predstavlja najveću katastrofu još od 1939. godine kada je poginulo 30.000 ljudi. Nije svaki zemljotres istog intenziteta i zavisi ne samo od jačine već i od dubine na kojoj je epicentar, objašnjavaju stručnjaci.

Ovakve prirodne katastrofe se ne mogu predvideti ni sprečiti, ali se mogu ublažiti, pre svega izgradnjom objekata koji su otporni na dejstvo zemljotresa, što ovde nije bio slučaj.

Iako je Srbija tokom prethodne dve decenije pretrpela više razornih zemljotresa, oni koji su nedavno registrovani u pojedinim mestima u Srbiji posledica su smirivanja tla i prema rečima Zlatkova građani nemaju razloga za brigu.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.