Vučić: Oktroisane i nametnute odluke nikada nisu dobre

|   Info
Stav Srbije je da oktroisane i nametnute odluke nikada nisu dobre, već da one moraju da budu donete u skladu sa interesima i saglasjem tri naroda u Bosni i Hercegovini, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Izvor: FoNet

Predsednik Vučić je, na konferenciji za novinare posle sastanka sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i rukovodstvom Republike Srpske (RS) naglasio da je takav stav suština i duh Dejtonskog sporazuma, a ne nametanje rešenja i odluka.

On je rekao je da je saslušao rukovodstvo RS po pitanju svih važnih tema u Bosni i Hercegovini, regionu i RS, a posebno imajući u vidu nametnute odluke odlazećeg Visokog predstavnika Valentina Incka.

Srbija je izrazila svoju želju da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum i sačuva mir i stabilnost u celom regionu, naveo je je Vučić i istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i integritet RS u okviru BiH, kao i da će nastaviti da se odgovorno i ozbiljno ponaša, u skladu sa obavezama koje ima iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.

Vučić je ocenio da nametanje odluka nije dobro i da ne veruje da će bilo ko nastaviti dalje korišćenje Bonskih ovlašćenja, datih visokom predstavniku u BiH 1997. godine, ali da Srbiji ne pada na pamet da učestvuje u nelegitimnom smenjivanju legitimnih predstavnika vlasti iz RS ili legalizovanju bilo čijih oktroisanih odluka.

Predsednik Srbije naglasio je da novog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita sretao mnogo puta i ima korektne odnose sa njim, ali da to nema veze sa stavom Srbije o nametanju odluka.

On je poručio svima u Sarajevu da u poslednjih devet godina nikad nisu čuli iz Beograda lošu reč ni o Bošnjacima ni o BiH, ali da je u toj državi, u unutrašnjoj kampanji, nekima potrebno da napadaju Srbiju i njenog predsednika.

Srbija svoj stav neće da menja. Srbija mora da bude oprezna i vodi računa o svim aspektima. Razumem frustracije Dodika političkim prilikama u BiH, ali verujem da je moguće postizati dogovore u budućnosti, koji znače više razumevanja, zaključio je Vučić.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

Dodik je rekao da sve što radi strani faktor u BiH jeste da uništi identitet Srba i RS svede na "praznu ljušturu".

Ne možemo da prihvatimo legitimitet čoveka koji se predstavlja visokim predstavnikom. Žele da naprave čvrstu granicu na Drini, a mi to ne želimo. Žele uporno da nam razgrade identitet i entitet, naglasio je Dodik.

On je poručio da RS ne želi nijednim svojim potezom da usloži položaj Srbije na međunarodnom planu.

Prema oceni Dodika, opstanak države BiH je nemoguć, jer nije želja svih naroda u njoj da ona postoji.

Mi nemamo bazični konsenzus o tome. Podela je trajna i upućuje na razlaz BiH, konstatovao je Dodik, uz poruku kako je bolje da se proces razdruživanja učini na vreme.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike