U Smederevu traje drugi festival filmova Podunavskih zemalja ,, Dunav film fest,,

|   Info
Osam filmova u zvaničnoj konkurenciji za ,, Smederevsku ladju,,

Projekcijom filmova ,,Zviždači,, rumunskog reditelja Kornelija Porumbojuoa I ostvarenja ,, U tudjoj kući,, Džejmsa Kenta, prekisnoć je svečano otvoren Drugi festival filmova Podunvaskih zemalja ,, Dunav film fest,, u Smederevu. Sinoć su vidjeni filmovi  ,,Ajvar,, Ane Maraije Rosi, u srpsko-crnogorskoj koprodukciji  I ostvarenje Marka Skopa ,, Neka bude svetlost,, filma u nemačko-britanskoj koprodukciji.

Na otvaranju su govorili

Svetlana Mihajlović, član Gradskog veća Smedereva

Jugoslav Pantelić , selektor festivala

Nives Ivanković – hrvatska glumica, predsednica žirija

Janko Popović-Volarić,  hrvatski glumac,član žirija

 

 

U četvrtak, trećeg dana festival na programu su takodje dva filma u zvaničnoj konkurenciji. Najpre će publika u 20 sati I 30 minuta videti filma Otac, Kristine Grozeve I Petra Valčanova, dok će dva sata kasnije, u malom gradu smederevske tvrdjave biti upriličena I projekcija filma ,,Zlatna  rukavica,, trenutno  najboljeg nemačkog reditelja Fatiha Akina.

U Smederevu traju I projekcije filmova na još tri lokacije, na pristanu na Dunavu, u Cenru za kulturu I na trgu kod Karadjoerdjevog duda, gde su na programu restaurirane verzije domaćih filmskih klasika. Večeras od 21 sat na program  je film Srdjana Karanovića ,, Petrijin venac,,. Na pristanu, publika može da vidi filma ,, Tejking Vudstok,, oskraovca Anga Lija.