U Kragujevcu potpisan Sporazum o korišćenju nacionalne platforme za veštačku inteligenciju

|   Info
Dekani tehničkih fakulteta i instituta, direktor Kancelarije za IT upravu Mihajlo Jovanović i direktori naučno-tehnoloških parkova potpisai su danas u Kragujevcu Sporazum o korišćenju nacionalne platforme za veštačku inteligenciju.
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

 

Izvor: FoNet

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

U Državnom data centru u Kragujevcu danas počinje da radi prva Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je početku rada prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju u Srbiji u Državnom data centru u Kragujevcu.

"Ovo deluje kao drugi svet  - svet budućnosti", napisao je Vučić na zvaničnom Instagram profilu Budućnost Srbije.

Predsednik Vučić je izjavio da je početak rada Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju skopčan sa ekologijom i poljoprivredom. "Preko super kompjutera možemo unapred da predvidimo kakve ćemo promene imati u narednih pet, deset godina", rekao je Vučić novinarima.

On rekao da je to važno za bruto domaći proizvod, a da IT sektor u BDP učestvuje sa 9,2 odsto i da će suficit u tom sektoru biti viši od milijardu evra. Kako je rekao, zemlja uvek mora da brine o poljoprivrednicima da bi bilo dovoljno hrane i vode.

Ambasador SAD Entoni Godfri izjavio je povodom početka rada prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju u Srbiji u Državnom data centru u Kragujevcu da je to najmoderniji centar u regionu.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike