Mali: Očuvanje standarda realizovaće se kroz povećanje penzija i plata u javnom sektoru

|   Info
Srbije u ovom trentku ima 285 milijardi dinara na računu, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i istakao da je uprkos krizi koja traje već tri godine svaki makroekonomske indikator pozitivan i da se srpska ekonomija pokazala žilavijom od mnogo većih i jačih ekonomija.
Foto: printscreen TV Prva

 

Izvor: FoNet

Na sednici skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Mali je rekao da će bruto domaći proizvod ove godine prvi put preći 60 milijardi evra, dodajući da se isplatilo otvaranje fabrika.

Kako je naglasio, javni dug je 54 odsto.

Govoreći o predlogu budžeta za 2023. godinu, Mali je rekao  da su predviđeni ukupni prihodi i primanja u iznosu od 1.843,4 milijarde dinara, kao i da postoje tri stuba - očuvanje životnog standarda građana, kapitalne investicije i energetika.

Očuvanje standarda realizovaće se kroz povećanje penzija i plata u javnom sektoru, kazao je Mali i naveo da su penzije povećane u novembru za devet odsto i da u januaru sledi povećanje od 12,1 odsto, kao i da će plate u javnom sektoru biti povećane 12,5 odsto, a  u Vojsci 25 odsto.

Kada je reč o energetici, Mali je najavio aktivnom restrukturiranje javnih preduzeća u tom sektoru, istakavši da Srbija ima dovoljno gasa i za građane i za privredu, a da je stigao i ugalj iz Indonezije.