Selaković: Gutereš pokazao izuzetno veliko interesovanje za dešavanja u regionu

|   Info
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, s kojim je razgovarao o sednici Saveta bezbednosti o Kosovu na kojoj je podneo redovni izveštaj o radu UNMIK, pokazao izuzetno veliko interesovanje za dešavanja u regionu i istakao da će Misija UN nastaviti da radi u skladu s mandatom UN,
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

 

Izvor: FoNet

“Bilo je reči o sednici SB UN i izveštaju generalnog sekretara o Misiji UNMIK i njenoj aktivnosti u prethodnih šest meseci, od marta do septembra, gde smo dobili uveravanja da će Misija UNMIK nastaviti da deluje nepristrasno u skladu sa mandatom koji joj je dat i poveren u skladu s Rezolucijom 1244 SB UN", rekao je šef srpske diplomatije.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabinetza, Selaković je naveo da je reakcija generalnog sekretara UN na poslednje događaje na Kosovu i Metohiji ista kao i šefa UNMIK Zahira Tanina, koji je o tome objektivno i jezgrovito govorio.

“Reakcija je očigledna, brifing koji je Tanin izneo na sednici SB UN je i stav generalnog sekretara UN. Nije ranije bilo uobičajeno da se u brifingu iznosi ono što nije bilo obuhvaćeno izveštajnim periodom. Činjenica da je Tanin posvetio gotovo 40 odsto svog brifinga toj situaciji deli i sam generalni sekretar. To smo posvedočili u toku ovog sastanka”, rekao je ministar Selaković.

Kako je naveo, generalnog sekretara UN je upoznao sa rezultatima ekonomskih i društvenih reformi u Srbiji, kao i sa incijativom predsednika Aleksandra Vučića “Otvoreni Balkan”, koju su kao šansu za region prepoznali predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije.

Ministar Selaković je dodao da je Gutereš pozdavio tu inicijativu.

Šef srpske diplomatije je preneo da je na sastanku sa Guterešom pokazao interesovanje Srbije koja UN smatra najvažnijom međunarodnom organizacijom, ključnom za očuvanje mira i stabilnosti u celom svetu, ali i poštovanje teritorijalnog integriteta i  suvereniteta država članica.

Ministar Selaković je rekao da se Gutereš posebno interesovao za dešavanja u BiH i da je istakao potrebu za što većom i intenzivnijom saradnjom Srbije i Hrvatske, a u cilju što veće i bolje stabilizacije regiona.

Šef srpske diplomatije je naveo i da se interesovao da li će generalni sekretar UN biti u prilici da poseti Beograd.