Protivgradna zaštita  u Smederevu do kraja maja dejstvovala več četiri puta

|   Info
Ispaljeno više od 40 raketa, n a zalihama još 106 ili šest po stnaici!


 

 

Do 29. Maja  , protivgradni strelci dejstvovali već četiri puta!!?? Kao da je kraj jula i Ognjena Marija!! Do sada većč ispaljeno više od 40 raketa, protivgradne stanice raspolažu sa još 110 ili 6,47 po stanici. Klima je definitivno drugačija, a efekat klimatskih promena, kroz upozorenja klimatologa, čini se da t ek sada shvatamo!!

 

Na području grada Smedereva od početka protivgradne sezone do 29. maja, sa lansirnih stanica dejstvovalo se u četiri navrata i nisu evidentirane štete usled pojave grada, sugradice i obilne kiše, navodi se u informaciji Odseka za poljoprivredu Odeljenja za privredu, preduzetništvo, lokalni ekonomski razvoj i javne nabavke.

 

Na početku sezone odbrane od grada lansirne stanice na teritoriji grada Smedereva raspolagale su sa 135 protivgradnih raketa, a prema podacima Radarskog centra „Bukulja“, zaključno sa 22. majem, sa lansirnih stanica na gradonosne oblake dejstvovalo se u tri navrata.

Nevreme praćeno kišom, sugradicom i gradom zahvatilo je 30. aprila katastarske opštine Mala Krsna i Lipe. Tom prilikom ispaljene su četiri rakete i nisu evidentirane štete od grada.

Šire područje grada nevreme je zatim zahvatilo 20. maja, pogotovo u moravskom delu. Grad je evidentiran u katastarkim opštinama Mala Krsna i Osipaonica, a sugradica sa kišom u pojedinim šumadijskim delovima grada.

Toga dana na gradonosne oblake dejstvovalo se sa sedam lansirnih stanica, a iz Radarskog centra Bukulja saopšteno je da nije bilo evidentiranih prijava od šteta.

Prema informacijama sa terena nevreme su 20. maja uglavnom pratili jaka kiša, sugradica i vetar, što je, kako se navodi u informaciji, ublažilo mehanićka oštećenja, odnosno udarce u plodove i nije došlo do ozbiljnijih posledica.

Moravski deo ponovo je zahvaćen gradonosnim oblacima sutradan 21. maja. Evidentirana je jaka kiša sa sugradicom u katastarskoj opštini Mala Krsna, ali nije bilo ozbiljnijih posledica, niti pričinjene materijalne štete. Dejstvovalo se sa tri lansirne stanice, a ukupno je ispaljeno šest protivgradnih raketa.

Od početka sezone protivgradne odbrane na teritoriji našeg grada utrošeno je ukupno 37 raketa. U međuvremenu, 22. maja, izvršena je preraspodela protivgradnih raketa na lansirnim stanicama i dodavanje 12 raketa u vlasništvu Republičkog hidrometeorološkog zavoda na lansirnim stanicama Lugovi, Osipaonica, Lugavčina i Lipe.

Trenutno lansirne stanice na području grada Smedereva raspolažu sa 106 protivgradnih raketa, odnosno 6  po stanici, navodi se, takođe, u informaciji Odseka za poljoprivredu Odeljenja za privredu, preduzetništvo, lokalni ekonomski razvoj i javne nabavke.