Počela rekonstrukcija ulice Vojvode Đuše u Smederevu

|   Info
Konačno rešenje saobraćajnih problema u centru grada

 

 

•           Za mesec i po dana trebalo bi da budu završeni radovi na  potpunom uređenju  poteza iz Robne kuće, u ulici u kojoj već nekoliko decenija postoji nesaglasje vozača i pešaka, o tome čija je ulica, vozačka ili pešačka! Jednosmerno organizovanje saobraćaja, od Karađorđeve prema Knez-Mihajlovoj, različita širina kolovoza, izmeštanje  parking mesta.

 

 

 

 

 

 

Grad Smederevo kao investitor i Ministarstvo privrede kao naručilac, uveli su u posao izvođača radova na rekonstrukciji Ulice vojvode Đuše u Smederevu, konzorcijum koji predvodi „Arbag" d.o.o. Aranđelovac, a ostali članovi su „Manes" d.o.o. Topola, DOO Kop gradnja Pločica - Kovine i GP LN Gradnja d.o.o. Kostolac. Uvođenje izvođača u posao obavljeno je u prisustvu Gradonačelnice Grada Smedereva Dr Jasne Avramović, predstavnika ispred Grada Smedereva kao i investitora, predstavnika Ministarstva privrede, kao i imenovanih nadzornih organa.

 

 

 

Radovi na rekonstrukciji obuhvataju uređenje Ulice vojvode Đuše u celoj dužini, kao i trotoar Karađorđeve ulice od raskrsnice sa Ulicom Knez Mihailovom do raskrsnice sa Ulicom vojvode Đuše.

Projekat rekonstrukcije izradilo je u 2018. godini Javno preuzeće ''Urbanizam Smederevo'', a početkom 2019. godine Ministarstvo privrede je u okviru svog godišnjeg poziva za učešće u projektu ''Gradimo zajedno'' odobrilo sredstva za sufinansiranje radova na rekonstrukciji.

 

 

ULICA  JEDNOSMERNA, NOVI RASPORED  TAKSI STAJALIŠTA I TROTOARA

 

 

Kako su Naše novine uspele da saznaju reč je o projektu koji je uradilo JP Urbanizam Smedervo i koji je odustao od definitivnog izmeštanja soabrćaja iz Ulice Vojvode Đuše, kao što je to bio plan nadležnih u kenadašnjoj Direkciji za  izgradnju, urbanizam i graževinsko zemljište. Prema novom projektu iz prošle godine,  ostavljena je saobraćajna komunikacija u srcu grada, iza robne kuće, uz okolnost da će ova ulica , sada, postati jednosmerna  i to u smeru od Karađorđeve i sadašnje taksi stanice prema  Knez-Mihajlovoj.

 

Novina je i lokacija postojeće taksi stanice. Mišljenje gradskih urbanista je da bi ovde trebalo da ostane taksi stajalište, zbog potreba građana i novih saobraćajnih komunikoloških navika, ali uz izmenu lokacije.  Taksi vozila ubuduće bi trebalo da budu parkirana preko puta sadašnje lokacije, na mestu gde se sada nalazi  obeleženi  parking  JKP Parking servis.

Takođe, ova ulica će  biti  moderni tip , takozvanih integrisanih  gradskih namena, koje podrazumevaju  istovremenu  saobraćajnu i pešačku funkciju. Za ovu vrstu ulica, predviđeno je popločavanje  takozvanim vibropresovanim pločama,  koje se već koriste na drugim  pločnicima i trogoarima u Smederevu.

 

ŠIRINA KOLOVOZA PRATIĆE PROFIL SAOBRAĆAJNICE

 

 

Širina  kolovoza neće biti univerzalna, već će pratiti  sadašnji profil ove saobraćajnice, koja se od nekadašnje namene i lokacije Robnog magazina, preko čuvene Robne kuće i , posebno zaleđa , razvijala i menjala nekoliko pouta u poslednjih  7 decenija.

Tako će, prema projektu iz prošle godine, u najširem delu   popločani kolovoz biti širok pet, a u najužem delu, onom iza robne kuće,  tri i po metra.

 

Rekonstsrukcijom ulice Vojvode Đuše, konačno će biti uređena  saobraćajno-pešačka zona , iza robne kuće, u kojoj su problem imali i vozači, ali i pešaci. Takođe, biće urbanistički i, posebno, estetski zaštićeno  staro zanatsko jezgro grada, koje je zauzimalo značajno mesto u sentimentalnom leksikonu Smederevaca, ali i brojnih gostiju i posetilaca našeg grada.

 

 

 

 

Prema Ugovoru o izvođenju radova an rekonstrukciji, koji je zaključen između Grada Smedereva, Ministarstva privrede i izvođača radova, rok za završetak posla je 45 dana.