Otvoren istočni krak Koridora 10

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju istočnog kraka Koridora 10, čime je taj auto-put konačno završen. Posle ceremonije koja je počela u podne, građanima posle 14 časova na raspolaganju je nov auto-put dužine 86,9 kilometara od Niša do graničnog prelaza Gradina. Ta razdaljina prelaziće se za oko 50 minuta.

Svečano je otvorena poslednja deonica istočnog kraka Koridora 10 od Proseka do Crvene Reke, ukupne dužine 22,5 kilometara. Time je zaokružena izgradnja čitavog istočnog kraka Koridora 10, od Dimitrovgrada do Niša. Predsednik Aleksandar Vučić je zahvalio građanima koji su došli na svečano otvaranje poslednje deonice istočnog kraka Koridora 10. Napravili smo puteve da bi Srbi mogli ne samo da odlaze već i da se vraćaju u Srbiju, poručio je predsednik, koji se obratio i na bugarskom jeziku. Istakao je i da nam je Bugarska bliža nego ikada pre.
Sve je danas ovde, svaki san koji smo sanjali, nada koju smo prikrivali, vera koju smo imali, svaki napor koji smo uložili. I da vam kažem da sam srećan to danas ne bi bilo dovoljno pošto je sreća mala reč da opiše ono što osećam na završetku ovog 813-tog kilometra samo Koridora 10 u Srbiji. Kada smo krenuli pre nekoliko godina da menjamo zemlju, da menjamo sebe, hteli smo baš ovo, hteli smo čuda koja ćemo sami da stvorimo, hteli smo san koji ćemo konačno da ostvarimo, hteli smo vreme koje će da se meri kilometrima puteva i autoputeva, da ti kilometri budu vrednost i način na koji se izražavamo, poručio je Vučić.
Svečanosti su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Bugarske Bojko Borisov, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i predstavnici vlada dve zemlje, inostranih kreditora i kompanija koje su radile na ovoj deonici. Prisutnima se prvi obratio premijer Bugarske Borisov.
Danas mi povezujemo istok i zapadnu Evropu. Neka vam je sa srećom i želim vam da nema katastrofa i žrtava.
Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da se razvija i da se gradi bez prestanka. "Da imamo više posla, radnika, investicija, da možemo da kažemo da smo stvorili uspešnu zemlju", poručio je Vučić.
Istočni krak koridora 10 je tranzitni koridor preko kojeg se odvija saobraćaj između centralne Evrope i Turske dalje ka Bliskom istoku. Zamislite kakav je ovo inženjerski podvig i koliko će nam značiti za života naših ljudi, posebno kada imate u vidu da smo više naših ljudi izgubili u Sićevačkoj klisuri nego u omanjem ratu koji smo imali devedesetih godina. Zato se danas radujem životu i životu generacija koje dolaze, koji će se voziti najmodernijom saobraćajnicom.  Pozivam sve one ljude koji nisu mogli da čekaju bolji život i koji su otišli trbuhom za kruhom za inostrnstvom, da polako gledaju i razmišljaju o povratku u zemlju, rekao je Vučić i dodao “Deco, ljudi, prijatelji, ovo je vaša zemlja. Dođite, vratite se, napravite je boljom, napravite je da budemo uspešniji od svih onih zemalja u koje ste morali da odete” , poručio je Vučić.
Ukupna vrednost izgradnje istočnog kraka procenjuje se na oko 476 miliona evra, a Vučić je uoči otvaranja rekao da su izgradnju Koridora finansirali građani Srbije, posredstvom Evropske investicione banke.