Održane 49. Ivanjdanske svečanosti u Skobalju kod Smedereva

|   Info
Turistička organizacija grada preko JP Smederevska tvrdjava podržala  manifestaciju koja naredne godine slavi pola veka postojanja!

 

Manifestacija je počela u jutarnjim satima , tradicinalnim pletenjem  ivanjdanskih venčića u porti crkve u Skobanju, nakon  praznične liturgije.

Nakon  toga,  deca iz kulturno-umetničkog društva iz OŠ Ivo Lola Ribra, zajedno sa odraslima, premestili su se u  park iza doma kulture, gde su položeni venci na spomenik Oslobodiocima Skobalja u PRvom i Drugom Svetskom ratu. Ovo je jedan od retkih spomenika u Srbiji, gde se na istom mestu, na istom spomeničnom obeležju, odaje počast  Oslobodiocima u oba rata, negujući tako ideju o pomirenju  Srba  i preovlašujuđih  ideoloških i društvneo političkih  uređenja  srpskog društva i države  u Prvom i Drugom Svetskom ratu. Na ovom mestu, okupljenima se obratio predsednik saveta MZ Skobalj, Aleksandar Ilić.

 

-           Današnji Ivanjdan je dan sećanja na Svetog Jovana krstitelja....Prema hrišćanskom učenju, on je krstio Isusa Hrista u reci Jordan. Srbi ga posebno poštuju i kao zaštitnika kumstva i pobratimstva. Narodno praznovanje Ivanjdana potiče iz prethrišćanskog perioda, od ratarskog kulta u kojem se slavi sunce kada u vreme letnje dugodnevice isijava najveću snagu, kao i početak žetve. Vredne ruke pomoravskih ratara, naših žena iz  udruženja moravskih sela atara grada Smedereva i naša deca, naša lepota i budućnost, osunčali su nas dodatnom snagom i voljom da im u  amanet ostavimo bolji, lepši,  u moderno zagledan,  ali ka tradiciji okrenut – SKOBALj  !!

 

Među nizom predivnih starih srpskih običaja na ovaj dan izdvaja se branje lekovitih trava i pletenje venaca od ivanjskog cveća. Devojke na današnji dan svaka u svoj venac upliću i po jednu crvenu ružu. Srbi veruju da je današnji dan toliko veliki praznik da se sunce triput zaustavlja.

 Jednom kad radosno i jako izlazi, drugi put kad  vedro i umorno zalazi i treći put  nad portom crkve i ovog parka i doma kulture u Skobalju...ovde, pred  spomenikom, sa crkvom u pozadini, koji dokazuju  da su Skobaljci odavno pomirili  ideologije u zajedničkom sećanju na dične pretke  koji su  dali svoje živote za  mir, slobodu, napredak   sela...

7. juli kao dan ustanka i Ivanjdan, kada  sunce najranije ustaje u godini na istoku, a zajedno sa njim i svi naši vredni ratari, žeteoci,  ivanjdanske devojke naše najlepše i žene  skobaljske najvrednije,  nigde nisu bili tako složni i jedinstveni kao u Skobalju, na ovom mestu. Slava svim palim borcima u svim Balkanskim i Svetskim ratovima, koji su živote dali za ovo što imamo danas i što ćemo još lepše i bolje ostaviti našim potomcima...

Neka nam  je  svima sretan Ivanjdan.....Dobro došli u naš i vaš Skobalj! –  rekao je na otvaranju  49.  Ivanjdanskih svečanosti, Aleksandar Ilić, predsѕednik saveta  MZ Skoba1.

Sabor  pomoravskih povrtara i izbor za mis ivanjdanskih svečanosti

 

Popodnevni program počeo je otvaranjem izložbe aktiva žena  pomoravskog kraja, na kojoj su žene iz  Skobalja, Lugavčine, Saraoraca, Osiopoanice, izložiloi  svoje rukotvorenie, ali i stara  moravska jela. Usledio je otvaranje  i   drugog Sabora pomoravskih porvrtara,  koji okuplja sve najbolje i najveće  porizvaođače povrća u  moravskom kraju.l,

-           Cilj nam je da predstavimo sve potencijale ovog kraja, koji je Bogom dan za uzgoj vrhunskog, organskog povrća i proizvoda od prerađenog porvća.  Moravska zemlja , koja je peskovita, omogućava da imamo velike prinose, uz maksimalan kvalitet i minimalno  tretiranje  pesticidima. Zato, smatramo da je budućnost  ovog kraja u zasnivanju takve proizvodnje  i uvećanje poseda  , kako bi mladi ljudi ostajali na zemlji i  baivili se poljoprivredom i od toga živeli dobro, bez potrebe da odlaze van zemlje. – rekao je na otvaranju drugog sabora pomoravksih povrtara, Aleksandar Ilić –