Održana združena vojno-policijska vežba "Odgovor 2021"

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas raport komandira počasne čete, a potom je signalnom raketom označen početak združene vojno-policijske vežbe sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021" koja je izvedena na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade".
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Izvor: FoNet

General-major Želimir Glišović upoznao je posmtrače i zvanice da se vežba izvodi u zamišljenim okolnostima "značajnog zaoštravanja političke i bezbednosne situacije i ugrožavanje prava i sloboda u zamišljenom regionu, uz rastuću pasnost od oružanih pobune i terorističkih akcija".

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Prvi deo vežbe počeo je izviđanjem iz vazduha dronovima i desantnim ubacivanjem specijalnih jedinica iz helikopetera u dejstvu na zamišljene teroriste uočene u objektu na vodi.

Vežbi su prisustvovali, uz Vučića,, predsednica Vlade Ana Brnabić, ministri unutrašnjih poslova i odbrane Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić, direktor Bezbednosno informativne agencije Bratislav Gašić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik druge visoke zvanice.

Odlučnost, uvežbanost, sadejstvo, vatrene mogućnosti i spremnost da uspešno odgovore na sve rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije u „Orešcu“ prikazalo je 312 pripadnika policije i vojske, Specijalne antiteorističke jedinice, Helikopterske jedinice, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Ratnog vazduhoplovstva i protiv- vazduhoplovne odbrane.

Dejstvom iz vazduha, sa kopna i na vodi uz upotrebu osam helikoptera, 22 borbena oklopna vozila, sedam desantnih čamaca, tri sistema bespilotnih letelica i antidronsistema, združenim snagama pripadnici policije i vojske brzom i efikasnom akcijom savladali su i neutralisali teroriste, koji su izvršili teroristički napad na farmaceutsku industriju u Vršcu i evakuisali se u rejon Orešca.

Tokom ove protivterorističke operacije prikazana je i akcija oslobađanja talaca koje su teroristi držali u autobusu otetom iz Vršca.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije