Održan prvi Festival gljiva u Nišu

|   Život
Ovaj jedinstveni dogadjaj u Nišu i Srbiji i pravi gastronomski praznik održan je u subotu 30. novembra u organizaciji Gljivarskog drustva Niš i Kuće Čaja uz podršku Turističke organizacije Niša.


 

Manifestacija je imala za cilj da  približi znanje o gljivama široj javnosti, ukaže na značaj održivog gljivarstva, promoviše turističko rekreativni potencijala Jugoistočne Srbije i gastronomske ponude ovog kraja.

Kroz Izložbu jesenjih svežih gljiva I fotografija prikazano je preko 100 vrsta gljiva iz Nišavskog okruga i šireg područja.

Posetioci Manifestacije bili su u prilici i da degustiraju premijerno specijalitet “Čorbu od 100 vrsta gljiva”, koju je spremala kulinarska ekipa Gljivarskog društva Niš i kuvar promoter zdrave hrane iz prirode Neša Travka.

Pored jedinstvenog specijaliteta čorbe od 100 vrsta gljiva, posetioci su mogli da probaju I druge karakteristične proizvode poput, gulaša, kolača  i rakije od gljiva.

Ovaj jednodnevni događaj okupio je mnogobrojne ljubitelje gljiva iz Niša i drugih gradova Srbije. Manifestaciju je posetio i poznati srpski kuvar Saša Mišić.

Planovi organizatora za narednu godinu su ambiciozni, sa ciljem da ova manifestacija preraste u višednevnu i da dobije međunarodni karakter.