Izložba slika mati Efimije Topolski "Mislim, tražim, čekam"

|   Život
Izložba traje od 15. do 29.10.2021. Otvaranje je u petak, 15. oktobra 2021. godine u 19 sati u Galeriji Sinagoga.
Foto: NKC promo

Izložba se otvara sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog gospodina Arsenija. U programu otvaranja će učestvovati Milica Z. Krasić, solista-mecosopran, a program će voditi Velibor Petković.

Gost izložbe je Marija Vukosavljević, ikone. Organizator je Niški kulturni centar, u saradnji sa Narodnim muzejom Niš.

Efimija Topolski je rođena u Beogradu 1965. godine kao Jasna Topolski. Diplomirala slikarstvo 1988. godine i magistrirala 1991. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Period od 1986. do kraja 1991. godine obeležile su intenzivne izložbene aktivnosti, nagrade, dve samostalne i nekoliko grupnih izložbi – umetnička karijera kreće uzlaznom putanjom. Međutim, 1992. godine dolazi do velike promene u njenom životu, kada postaje iskušenica u manastiru Gradac. 1996. godine uzima ime Efimija, i od 1998. godine provodi narednih 17 godina u manastiru Gradac kao igumanija. Od 2016. godine živi u manastiru kod Išona u Francuskoj.
U manastiru, mati Efimija bavi se tradicionalnim religijskim ikonopisom, i uporedo istražuje ikonopis u „modernoj formi“. Dugi niz godina radi na polju religijskog slikarstva, i pored slikanja ikona, učestvuje i u oslikavanju mnogih crkava i manastira, kao što su crkva Sv. apostola Pavla u Trebinju i Saborna crkva u Šibeniku. Ona oslikava veliki broj ikonostasa, naročito ikonostase u manastirima Mileševo i Gradac iz 13. veka, kao i ikonostas crkve Sv. Luka u Beogradu. Umetnički rad mati Efimije odvija se u neumornom kontinuitetu, iako često daleko od očiju javnosti. Najveći deo radova na ovoj izložbi biće prikazani po prvi put, poručuju organizatori.

Marija Vukosavljević je rođena 1979.godine u Valjevu. Diplomirala na FPUD u Beogradu. Član je ULUPUDS-a. Bavi se slikarstvom, ikonopisom kao i istaživanjem i razvojem različitih tekstilnih tehnika kao što su vez, tkanje, batik…

Organizatori izložbe apeluju na publiku da se pridržava svih zdravstvenih mera, nošenja maski u zatvorenom prostoru i držanja distance.