Ipsos: Vrlo ubedljivo vodi aktuelni predsednik

|   Info
Iako nema ni kandidata, pa ni istraživanja, na pitanje, koje najbolje simulira predsedničke izbore, o poverenju, vrlo ubedljivo vodi aktuelni predsednik, izjavio je za Vreme savetnik u Ipsos stratedžik marketingu Srđan Bogosavljević.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet, Vreme

Prema njegovim rečima, još je rano govoriti ko bi mogao da formira vlast na nivou Beograda, ko će ući u parlament 2022. godine ili da li bi bilo drugog kruga predsedničkih izbora, ali je "očigledno je da Srpska napredna stranka (SNS) komotno vodi, i to sama za parlament".

Socijalistička partija Srbije, Stranka slobode i pravde, Pokret obnove kraljevine Srbije sa Demokratskom strankom Srbije ne bi trebalo da imaju problem sa cenzusom, a blizu je i Dosta je bilo, tvrdi Bogosavljević.

Napominjući da za Beograd nisu imali istraživanje koje bi moglo da se citira, on je precizirao da
Ipsos nije istraživao raspoloženje za bojkot, jer ga još niko ozbiljno ne najavljuje.

Kako je objasnio, medijska slika svakako utiče na rejting stranaka, ali Ipsos meri percepcije, politčke stavove birača, bez obzira na uzroke.

Medijska scena i njena regulativa su predmet političke borbe, pri čemu internet portali, društvene mreže i ogroman potencijal kablovskih provajdera daju neuporedivo veće mogućnosti sada, nego što je bilo devedesetih ili dvehiljaditih godina, naglasio je Bogosavljević.

Prema njegovom objašnjenju, merljivo je da postoji problem sa poverenjem u medije, a nema dileme da imamo dominantno neproporcionalno podeljene navijačke medije.

Upitan o obimu saradnje Ipsos sa SNS, Bogosavljević je odgovorio da se radi oko 700 projekata godišnje i da su samo mali deo javnomnenjska istraživanja, od kojih je za SNS opet samo jedan deo, a deo za niz međunarodnih klijenata.

Ugovor o istraživanjima Ipsos ima sa SNS, a ne sa Predsedništvom. Nemam uvid koja se još istraživanja rade za njih, ali znam da samo jedno mesečno istraživanje ima oko 100 stranica tabela, precizirao je Bogosavljević.

Kako je ocenio, ako neko sve to analizira, treba mu dosta znanja i vremena, ali i vraćanja na te tabele i grafikone, pa to može da potraje.