Digitalizacijom do efikasnije javne uprave

|   Info
Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je danas da digitalizacija javne uprave ne znači samo uštedu vremena i para građanima, već predstavlja i transparentniju i efikasniju javnu upravu i sprečava korupciju.
Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet

Kako je saopšteno iz Kancelarije, predstavljanju i promociji novog portala green.gov.rs, na kojoj je slikovito prikazana količina papira sačuvanog usled pružanja različitih elektronskih usluga u Srbiji, saopštila je Kancelarija, prisustvovala je i premijerka Ana Brnabić.   

"Digitalizacija je briga o prirodnim resursima koje smo nasledili i koje moramo da sačuvamo za budućnost – svoju zemlju i njena prirodna bogatstva. Razvojem elektronskih usluga do sada smo sačuvali preko 280 miliona listova papira A4, odnosno skoro 1.500 tona papira", rekao je Jovanović.

On je podsetio da je za jednu tonu papira potrebno da se poseče 20 odraslih stabala drveta, utroši 85.000 litara vode i 7,4 MWh struje, tako da je ovim ušteđeno preko 28.000 stabala drveća, više od 121 miliona litara vode i više od 10.000 MWh struje, a sve ove uštede građani će moći da prate na portalu green.gov.rs.

Na portalu su prikazane neke od usluga eUprave koje štede vreme i novac naših građana i utiču na uštede papira: "Bebo, dobrodošla na svet“, preko koje je do sada prijavljeno 320.000 beba i sistem za razmenu podataka (eZUP i SMO) zahvaljujući kojem su institucije elektronski razmenile više od 68 miliona dokumenata.

Uvođenjem elektronske usluge upisa đaka u osnovne i srednje škole „eUpis” roditelji đaka više ne moraju da donose papirne izvode iz matične knjige rođenih i uverenja o prebivalištu, kao i potvrde o lekarskom pregledu.

Usluga eVrtić predstavlja potpuno elektronsku prijavu dece za upis u predškolske ustanove i dostupna je u celoj Srbiji, a u prethodne dve godine roditelji su je masovno koristili, tako da je svake godine oko 60.000 dece na ovaj način upisano u predškolske ustanove.

Prelazak na elektronske recepte je obezbedio značajno smanjenje upotrebe papira, ali i omogućio hroničnim bolesnicima da ne moraju svaki mesec da odlaze kod izabranog lekara po recept.

Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije